ترازنامه مالی یا ترازنامه حسابداری چیست؟
اولین وظیفه یک حسابدار چیست؟ بدون شک همه ما مطلع هستیم که یکی از مهم ترین وظایف حسابداری این است که بتوانیم گزارش صحیحی از اطلاعات مالی مجموعه و یا سازمان ایجاد کنیم و آن را به مدیران سازمان، یا سازمان هایی خارج از سازمان خودمان ارائه دهیم. ارائه این گزارش یکی از مهم ترین فعالیت هایی است که باید به درستی انجام شود تا مدیران بتوانند بهترین تصمیم را برای مجموعه اتخاذ کنند. همچنین شما به عنوان حسابدار یا مدیرمالی بتوانید راهکارهایی را ارائه دهید که هزینه های شرکت را کاهش دهد.
یکی از مهم ترین گزارشاتی که وظیفه تهیه آن را دارید تزارنامه مالی یا ترازنامه حسابداری است. به همین منظور برای اینکه بتوانید بهترین عملکرد خود را در سازمان و مجموعه ارائه دهید قصد داریم در ادامه این مطلب شما عزیزان را با ترازنامه مالی یا ترازنامه حسابداری بیشتر آشنا کنیم. در ادامه همراه ما باشید.
ترازنامه حسابداری یا بیلان مالی چیست؟
ترازنامه را می توان یکی از صورت های اساسی مالی در حسابداری دانست. نام دیگر ترازنامه حسابداری صورت وضعیت مالی است که برخی از کارفرماها، کارشناسان حوزه حسابداری و مدیران مالی این ترازنامه را با این نام نیز می شناسند. ترازنامه حسابداری وضعیت دارایی، بدهی و سرمایه یک سازمان یا مجموعه را در بازه زمانی معینی مشخص می کند. در بیشتر شرکت ها تهیه ترازنامه مالی توسط حسابرس مجموعه یا سازمان در پایان دوره های مالی و از جمله در پایان سال مالی انجام می شود.
شاید در این بین برای شما عزیزان سوال شود که بیلان مالی چیست؟ در واقع بیلان یک کلمه فرانسوی است که به معنی صورت وضعیت یا ترازنامه است. از همین رو ترازنامه حسابداری، ترازنامه مالی و یا بیلان مالی همه یک معنی را می دهند.
چه مواردی در ترازنامه قرار می گیرند؟
تمامی ترازنامه ها از دو ستون بسیار مهم تشکیل می شوند. این دو ستون بیان گر سرمایه ها، بدهی ها و دارایی های شما است. همانطور که می دانید تمامی دارایی ها در یک سمت و تمام بدهی ها و سرمایه ها در سمت دیگر قرار می گیرند. در واقع به اختلاف سرمایه و بدهی های شما دارایی گفته می شود. در ترارزنامه مالی نیز باید این مهم را مورد بررسی قرار دهید. به همین منظور این دو ستون به شرح زیر هستند.
ستون دارایی ها
در ترازنامه های حسابداری یا بیلان مالی تمامی دارایی هایی که نقدینگی بیشتری دارند در سطرهای بالاتری از این ستون قرار می گیرند. شاید برای شما عزیزان سوال شود که منظور از نقدینگی در اینجا چیست. نقدینگی به معنای این است اگر یک دارایی نقدینگی بالایی دارد راحت تر می توان آن را به وجه نقد تبدیل کرد. به عنوان مثال دارایی مثل طلا یا ارز از دارایی هایی با نقدینگی بالا هستند.
در این بین دارایی ها به دو دسته تقسیم می شوند:
دارایی های جاری
این دارایی های نقدینگی بسیار بالایی دارند. از جمله این دارایی ها می توان به وجه نقد، اوراق بهادار قابل فروش. مخارجی که از پیش پرداخته شده. حساب های قابل نقد، موجودی کالا و مواردی از این قبیل اشاره کرد.
دارایی های غیر جاری
این دسته از دارایی ها معمولا نقدینگی متوسط و ضعیفی دارند. از جمله این دارایی ها می توان به سرمایه گذاری های بلند مدت سازمان، دارایی های ثابت و دارایی های نامشهود و مواردی از این قبیل اشاره کرد.
ستون بدهی ها و سرمایه ها
در این ستون نیز بایستی تمامی هزینه ها و بدهی های مجموعه یا سازمان را وارد کنید. بدهی ها نیز مانند دارایی ها به دو دسته جاری و غیر جاری تقسیم می شوند. همچبدهی های جاری نیز همانند دارایی ها در ترازنامه مالی یا ترازنامه حسابداری در بخش بالاتر ستون قرار می گیرند.
بدهی های جاری
بدهی های جاری به بدهی هایی گفته می شود که موعد تسویه آنها کمتر از یکسال است. به عبارت دیگر بازه زمانی کمتر از یکسال باید آنها را پرداخت کرد. از جمله این بدهی ها می توان به اجاره بها، سود قابل پرداخت، بدهی های بانکی، مالیات، تسهیلات، دستمزد و عیدی پرسنل و همچنین سنوات پرسنل در صورت پرداخت سالانه و مواردی از این قبیل اشاره کرد.
بدهی های غیرجاری
بدهی هایی که موعد پرداخت آنها بیشتر از یکسال است در دسته بدهی های غیرجاری قرار می گیرند. از جمله این بدهی ها می توان به بدهی های بلند مدت، چک هایی با موعد پرداخت بیشتر از یکسال، بدهی های مالیاتی تعویق افتاده و مواردی از این قبیل اشاره کرد.
کاربرد ترازنامه مالی یا ترازنامه حسابداری چیست؟
ترازنامه حسابداری یا بیلان مالی کاربردهای بسیار زیادی دارد. اما مهم ترین موردی که از باقی موارد هائز اهمیت تر است بررسی میزان سود دهی و ضرر و ضیان مجموعه است. ترازنامه مالی به شما کمک می کند که مشخص کنید مجموعه در حال سوددهی است یا در ضرر هستید و اگر در ضرر هستید دلیل این ضرر از چیست.
به همین منظور تمامی شرکت ها با کمک گرفتن از یک حسابرس یا متخصصان حسابداری در زمان موعد سال مالی اقدام به تهیه ترازنامه مالی می کنند. همچنین بیلان مالی کمک می کند که صورت سود و زیان، صورت جریان وجه نقد و صورت جامع سود و زیان را به راحتی بررسی کنید و به مدیران مربوطه ارائه دهید.
تفاوت بین صورت سود و زیان با ترازنامه مالی چیست؟
با توجه به اینکه در هر دوی این موارد اطلاعات تقریبا یکسانی قرار می گیرد. اما در ترازنامه مالی درآمدها و مخارج به صورت جداگانه مورد بررسی قرار نمی گیرند. در ترازنامه مالی بدهی ها، سرمایه ها و دارایی های سازمان مورد بررسی قرار می گیرند این در حالی است که در صورت سود و زیان درآمدها، هزینه ها و مخارج مجموعه و در یک بازه زمانی مشخص مورد بررسی قرار می گیرد.
کلام پایانی
در این مقاله از سایت سپیدان حساب به بررسی این موضوع مهم که ترازنامه مالی یا ترازنامه حسبداری چیست پرداختیم و بخش های مهم آن را برای شما عزیزان شرح دادیم . توجه داشته باشید که ترازنامه مالی را حتما برای یک بازه زمانی مشخص محاسبه کنید. این در صورتی است که در صورت سود و زیان شما می توانید برای به دست آوردن، سود و زیان کلی از صورت جامع سود و زیان در بازه های بلند مدت استفاده کنید. به همین منظور بهتر است یک زمان مشخص را برای سال مالی مجموعه در نظر بگیرید و در این زمان اقدام به تهیه ترازنامه حسابداری کنید.
همچنین شما عزیزان برای سهولت انجام این امور می توانید از نرم افزارهای حسابداری کمک بگیرید. این نرم افزارها سرعت کار شما را چند برابر می کنند. یکی از بهترین نرم افزارهای موجود در بازار که به زبان فارسی است نرم افزار سپیدار سیستم است که می توانید آن را از مجموعه ما در سپیدان حساب ممتاز تهیه کنید. همچنین شما عزیزان می توانید با تماس با واحد پشتیبانی ما از یک مشاوره رایگان بهره مند شوید و دموی نرم افزار سپیدار را مشاهده کنید. از اینکه تا انتهای این مطلب همراه ما بودید از شما عزیزان کمال تشکر را داریم.
دیدگاهتان را بنویسید