انواع چک + موارد حقوقی چک ها
اگر کمی در بازار وارد شوید و شروع به فعالیت کنید. بدون شک متوجه این موضوع خواهید شد که بسیاری از مشتریان شما و یا سازمان های طرف حساب شما، ممکن است با چک کار کنند و وجه نقد به شما عزیزان ندهند. به همین منظور شما عزیزان لازم است با انواع چک و مسائل حقوقی و مالی آن بیشتر آشنا شوید. به همین منظور در این مطلب از سایت سپیدان حساب قصد داریم شما عزیزان را با موضوعات مهمی از قبیل اینکه چک چیست، انواع چک و مواردی از این دست بیشتر آشنا کنیم. اگر شما یک کارفرما و یا یک حسابدار هستید بایستی به خوبی به مسائل چک آشنایی داشته باشید. پس در ادامه این مطلب از سایت همراه ما باشید.
چک چیست؟
چک نوشته ای است که بر اساس آن نوشته صادکننده چک ملزم به پرداخت مبلغ قید شده در زمان مقرر در چک به گیرنده چک است. این مبلغ بایستی به صورت کامل در شماره حسابی که چک از آن صادر شده است موجود باشد و حساب شخص صادر کننده در زمان مقرر دارای موجودی مشخص به میزان چک جهت وصول باشد.
در زمان دریافت و نوشتن چک به چه مواردی دقت کنیم؟
برای اینکه در زمان وصول به مشکل نخوریم بهتر است به برخی از نکات و موارد لازم در خصوص چک توجه ویژه داشته باشید. این مورد در خصوص انواع چک صادق است و باید برای انواع چک آنها را در نظر بگیرید.
برای اینکه چک شما در زمان وصول دچار مشکل نشود بهتر است به مواردی همچون وارد کردن اعداد به حروف، استفاده از ریال در حروف، عدم خط خوردگی در برگه چک، نوشتن نام و نام خانوادگی کامل و شناسنامه ای تحویل گیرنده چک و همچنین مهم ترین مورد در چک درست بودن امضا چک است.
توجه داشته باشید که امضا شما باید کاملا مشابه امضای حساب باشد تا در زمان وصول گیرنده چک دچار مشکل نشده و چک شما برگشت نخورد. توجه داشته باشید، در صورتی که مهر خود را ثبت کرده اید، می توانید از مهر و اثر انگشت نیز بجای امضا استفاده نمایید.
انواع چک
چک ها دارای انواع مختلفی هستند، که در این بخش از مقاله قصد داریم. انواع چک را به شما عزیزان معرفی کنیم تا با آنها بیشتر آشنا شوید. انواع چک شامل موارد زیر می شود:
چک رمز دار
یکی از مهم ترین انواع چک که بسیار مرسوم است چک رمزدار است. برای صادر شدن چک رمز دار صاحب حساب به بانک می گوید که یک چک رمزدار بانکی در وجه شخص گیرنده چک که می تواند شخص حقیقی و یا حقوقی باشد صادر کند. در خصوص چک رمزدار توجه داشته باشید که صادرکننده و گیرنده باید در بانک صادر کننده چک دارای حساب بانکی فعال باشند.
چک بین بانکی
چک بین بانکی نوعی از انواع چک رمزدار است. این نوع از چک را می توان در سایر بانک های زیر مجموعه بانک مرکزی وصول کرد. تفاوت اصلی این نوع از چک با چک رمزدار ساده در این است که گیرنده می تواند چک صادر شده از طرف بانک را در سایر بانک ها نیز وصول کند.
این نوع از انواع چک دارای امنیت بسیار بالایی هستند. چرا که در زمان صدور چک بین بانکی، متقاضی صادرکننده چک به بانک اعلام می کند که چک در چه شعبه ای و برای چه حسابی واریز شود. همچنین بانک مورد نظر برای وصول چک نیاز به دریافت رمز از بانک صادرکننده چک است. همین موضوع امنیت چک شما را بالا می برد.
چک عادی
یکی از پر استفاده ترین انواع چک ، چک های عادی هستند. در این نوع از چک، صادرکننده با داشتن اعتبار کافی در بانک مدنظر می تواند دسته چک عادی دریافت کند. زمانی که یک چک عادی با مبلغ مشخص و موعد وصول مشخص بر روی چک صادر می شود. شخص گیرنده چک برای وصول چک لازم است به یکی از شعب بانک صادرکننده چک مراجعه کند.
اگر چک عادی دریافت کرده اید می توانید چک را زودتر از موعد وصول به شعب بانک موردنظر ببرید و چک را به بانک تحویل دهید. در این صورت بانک یک رسید به شما می دهد و در زمان مقرر اگر صادرکننده چک موجودی کافی را نداشته باشد، چک برگشت خورده و حساب های شخص صادرکننده مسدود می شود. این در صورتی است که اگر در زمان مقرر مندرج بر روی چک خودتان به بانک جهت وصول چک مراجعه کنید می توانید چک را برگشت بزنید و برگشت زدن چک کاملا اختیاری است.
چک تایید شده
این نوع از انواع چک همانند چک های عادی هستند. با این تفاوت که این نوع از انواع چک را خود بانک صادرکننده تایید می کند. در این صورت اگر شخص صادرکننده چک در زمان وصول وجه کافی برای وصول چک را در حساب خود موجود نداشته باشد، بانک ملزم به پرداخت مبلغ چک خواهد بود.
چک صیاد یا چک صیادی چیست؟
یکی دیگر از مرسوم ترین و جدیدترین انواع چک ، چک صیادی است. در این نوع از انواع چک، چک از طرف بانک مرکزی صادر می شود. به عبارت دیگر، استعلام شخص صاحب چک را می توانید با استفاده از سامانه صیادی بررسی نمایید.
این چک مزیت های بسیار زیادی برای دریافت کنندگان دارد. از جمله آن بررسی وضعیت حساب صادرکننده است. اگر شخص صادر کننده دارای چک های برگشتی زیادی باشد، حساب آن به رنگ قرمز، اگر یک یا تعداد بسیار کمی چک برگشتی داشته باشد رنگ حساب این شخص زرد و در صورتی که هیچ چک بازگشتی نداشته باشد حساب شخص صادرکننده به رنگ سبز خواهد بود.
نکته مهم در خصوص چک صیاد
اگر قصد دریافت چک صیاد دارید حتما به این نکته توجه داشته باشید که شخص صادر کننده چک را در سامانه صیاد ثبت کند. در غیر این صورت چک فاقد ارزش و اعتبار است. به همین منظور می توانید در زمان دریافت چک این موضوع را از صادرکننده چک تقاضا کنید. به هیچ وجه ثبت چک در زمان های دیگر را از صادرکننده نپذیرید.
چک کیفری
در صورتی که چک دریافتی شما به هر دلیلی دارای مشکل شود و در زمان وصول با مشکل مواجه شود، چک تبدیل به یک چک کیفری می شود . دارنده چک می تواند از صادرکننده چک در مراجع رسیدگی قانونی شکایت کند.
در مواردی مثل وجود مشکلات نوشتن چک مثل خط خوردگی، عدم تطابق مبلغ به حروف و مبلغ به عدد و همچنین اشتباه بودن امضای چک دارنده چک می تواند از صادرکننده چک شکایت کند. همچنین در صورت عدم موجودی و بازگشت خوردن چک، چک تبدیل به یک چک کیفری می شود.
همچنین این نکته را نیز در نظر داشته باشید. که اگر شخص صادرکننده چک از یکی از حساب های مسدود خود اقدام به صدور چک عادی کند. شما می توانید چک را کیفری کنید و در مراحل بعدی از صادرکننده چک شکایت کنید.
جمع بندی
در این مقاله به بررسی اینکه چک چیست و انواع چک پرداختیم و انواع چک به صورت کامل برای شما عزیزان شرح دادیم. در صورتی که قرار است با چک کار کنید توجه داشته باشید که نکات این مقاله را رعایت کنید. این کار سرمایه شما را تضمین خواهد کرد. سعی کنید برای دریافت چک از چک های صیادی استفاده کنید و حتما پیش از دریافت چک، وضعیت حساب شخص صادرکننده را بررسی کنید.
همچنین شما عزیزان اگر به عنوان حسابدار یک مجموعه فعالیت دارید. یکی از نرم افزارهای حسابداری که می توانید چک های خود را در آن مدریریت کنید، نرم افزار حسابداری سپیدار است. برای خرید نرم افزار سپیدار ابری و دشت می توانید با مشاوران ما در سپیدان حساب ممتاز در تماس باشید و از مشاوره رایگان کارشناسان ما بهره مند شوید. از اینکه تا انتهای این مطلب همراه ما بودید از شما عزیزان کمال تشکر را داریم.
دیدگاهتان را بنویسید