ممیز مالیاتی کیست؟ + چطور ممیز مالیاتی شویم
گاهی اوقات پرونده مالیاتی شما نیاز به رسیدگی و بررسی از سمت سازمان امور مالیاتی را دارد. به منظور این رسیدگی لازم است که سازمان امور مالیاتی یک نفر را مامور رسیدگی بر پرونده مالیاتی شما کند. به این شخص ممیز مالیاتی گفته می شود. تصمیم نهایی ممیز مالیاتی می تواند بر مبلغ پرداختی شما به سازمان امور مالیاتی تاثیر بسیار زیادی بگذارد. داشتن اطلاعات در خصوص اختیارات، وظایف و موارد مهم در خصوص ممیز مالیاتی می تواند در زمان رسیدگی به شما عزیزان کمک بسیار زیادی کند. در این مطلب از سایت سپیدان حساب ممتاز قصد داریم به بررسی اینکه ممیز مالیاتی کیست و اینکه ممیز مالیاتی چه وظایفی را برعهده دارد بپردازیم. پس اگر شما عزیزان هم در حال رسیدگی هستید، قصد دارید اطلاعات بیشتری در خصوص مامورین سازمان مالیات بدانید و یا قصد دارید در آینده تبدیل به یک ممیز مالیاتی شوید در ادامه این مطلب همراه ما باشید.
ممیز مالیاتی کیست؟
ممیز مالیاتی مامور سازمان امور مالیات است. این مامور وظیفه دارد پرونده مالیاتی شما را مورد رسیدگی قرار دهد. ممیز مالیاتی بررسی های لازم را در خصوص پرونده شما انجام می دهد تا صحت و اعتبار پرونده مالیاتی شما را مورد بررسی قرار دهد و در صورت مشاهده تخلف از قوانین مالیاتی، آن را به سازمان امور مالیاتی اعلام کند.
ممیزهای مالیاتی افرادی مجرب و حرفه ای در زمینه مالیات هستند که به تمامی قوانین مالیاتی کشور آشنایی دارند. به همین منظور می توانند به راحتی تخلف ها و ایرادات پرونده مالیاتی مودیان را شناسایی کنند.
وظیفه ممیز مالیاتی چیست؟
ممیز مالیاتی وظیفه رسیدگی و بررسی پرونده مالیاتی شما را دارد. ممیز مالیاتی با بررسی اظهارنامه ارسالی شما و همچنین اسناد، دفاتر و سایر اطلاعاتی که در درست دارد اقدام به بررسی اظهارات شما می کند. بعد از بررسی های لازم ممیز مالیاتی صحت و اعتبارات اظهارات شما را تایید یا رد می کند. در صورت رد اظهارات شما و با شناسایی تخلفات مالیاتی، گزارشی مبنی بر تخلف مودی به سازمان اعلام می کند و به موجب همین امر مودی جریمه شده و بایستی علاوه بر اصل مبلغ مالیاتی محاسبه شده، جریمه آن را نیز پرداخت کند.
در ادامه قصد داریم به بررسی موردی وظایف ممیز مالیاتی بپردازیم. این وظایف شامل موارد زیر می شود:
بررسی اظهارنامه مالیاتی توسط ممیز
یکی از مهم ترین اقداماتی که در زمان رسیدگی مالیاتی توسط ممیز مالیاتی انجام می شود بررسی اظهارنامه ارسالی شما برای سازمان امور مالیاتی کشور است. از این طریق ممیز مالیاتی بررسی می کند که موارد مندرج در اظهارنامه آیا با قوانین مالیاتی کشور یکسان هستند یا خیر. همچنین از این طریق میزان کسورات و مبلغ مالیات را نیز مورد بررسی قرار می دهد.
ممیزی میدانی
یکی دیگر از مهم ترین وظایفی که ممیز مالیاتی به عهده دارد بررسی میدانی مودی است که پرونده آن را در اختیار دارد. ممیز در ممیزی میدانی به شناسایی بدهی های مالیاتی، تخلفات مالیاتی و مواردی از این قبیل می پردازد.
ارزیابی اطلاعات مالی و مالیاتی
ممیز بعد از دریافت اسناد، مدارک و بررسی اظهارنامه مودیان اقدام به بررسی از طریق روش های حسابداری می کند. این بررسی و انجام امور حسابداری با توجه به آخرین تغییرات قانون انجام می شود و هرگونه مغایرت در اسناد در زمان بررسی ممکن است منجر به شناسایی تخلف و پرداخت جریمه از سمت مودی شود.
ثبت سوابق مالیاتی
یکی دیگر از مهم ترین وظایف ممیز مالیاتی بررسی معافیت ها، میزان بدهی ها و طلب کاری موعدی به سازمان امور مالیاتی است. همچنین یکی دیگر از وظایف ممیز که در این بخش می گنجد بررسی صحت شماره های ثبت شده، حساب های بانکی، محل دفتر موعدی و مواردی از این قبیل است.
اعلام مالیات اضافه یا کم پرداختی
تقریبا می توان این مورد را مهم ترین وظیفه یک ممیز مالیاتی دانست. هر ممیز مالیاتی موظف است تا با استفاده از روش های حسابداری میزان واقعی مالیات مودی را محاسبه و بررسی کند. به همین منظور ممیز می تواند میزان مبالغ اضافی یا کم پرداختی را مشخص کند. به این صورت که اگر اشتباهی در اظهارنامه مالیاتی مودی ذکر شود و ایرادی وجود داشته باشد. ممیز مالیاتی می تواند بسته به میزان اضافه بودن یا کم بودن مالیات اظهار شده مبلغ اضافی یا کم پرداختی را به سازمان اعلام نماید.
چه تفاوتی بین ممیز مالیاتی و حسابرس وجود دارد؟
در این بخش لازم است در ابتدا با حسابرس بیشتر آشنا شوید. حسابرس نیز همانند ممیز مالیاتی به بررسی صحت اطلاعات مالی و اظهارنامه شما رسیدگی می کند. اما این شخص یا محموعه توسط خود شما برای رسیدگی انتخاب می شود و صرفا جهت بررسی موارد مالی است. حسابرس موظف است پس از بررسی هایی لازم در خصوص اسناد و مدارک مالی و اظهارنامه مالیاتی ایرادات را به کارفرما اعلام کند تا کارفرما در زمان رسیدگی دچار مشکل نشود.
این در صورتی است که ممیز مالیاتی کارمند دولت است. این فرد از سازمان امور مالیاتی حقوق دریافت می کند و در صورت مشاهده ایراد یا مغایرت در اظهارنامه شما، گزارشی به منظور تخلف مالیاتی شما به سازمان امور مالیاتی ارسال می کند. همین امر موجب می شود که شما از طرف سازمان در صورت تخلف مالیاتی جریمه شوید. به همین منظور می توان مهم ترین تفاوت حسابرس و ممیز را در این مورد دانست که حسابرس برای شما کار می کند و ممیز مالیاتی برای سازمان امور مالیاتی کار می کند. حسابرس وظیفه بهبود و رفع ایرادات را دارد؛ در صورتی که ممیز مالیاتی وظیفه بررسی صحت و گزارش به سازمان امور مالیاتی کشور را دارد.
سمت های شغلی ممیزین مالیاتی
اگر به شغل ممیز مالیاتی علاقه مند هستید حتمای این بخش را با دقت مطالعه کنید. ممیز مالیاتی می تواند در چهار سمت شغلی در سازمان امور مالیاتی مشغول به کار شود. این سمت های شغلی به ترتیب از رده پایین به بالاتر عبارتند از : کمک ممیز، کارشناس مالیاتی ( ممیز مالیاتی )، کارشناس ارشد مالیاتی ( سر ممیز ) و ممیز کل
در ادامه قصد داریم به هر یک از سمت های شغلی بپردازیم و آنها را مورد بررسی قرار دهیم.
کمک ممیز
اگر قصد دارید در آینده به عنوان ممیز مالیاتی مشغول به کار شوید؛ بدون شک اولین سمت شغلی که از سمت سازمان امور مالیاتی کشور خواهید داشت، کمک ممیز مالیاتی است. کمک ممیز مالیاتی به فردی گفته می شود که بررسی های اولیه، نوشتن برخی از نامه ها و تهیه و پیگیری برخی از موارد مورد نیاز در رسیدگی به پرونده مالیاتی مودی به عهده این شخص است.
کمک ممیز مالیاتی همانطور که از نامش پیداست در زمینه بررسی پرونده مودی به کارشناس مالیاتی سازمان امور مالیاتی که همان ممیز است کمک می کند. معمولا کمک ممیزها از کارکنان وزارت دارایی انتخاب می شوند. اما این تنها راه برای تبدیل شدن به یک کمک ممیز مالیاتی نیست. توجه داشته باشید که برای رسیدن به این سمت شغلی لازم است تا در رشته های مالی و یا بازرگانی دارای مدرک کارشناسی باشید. برای کسب کردن این جایگاه شغلی یک آزمون عمومی نیز برگذار می شود که می توانید در آن شرکت کنید.
کارشناس یا ممیز مالیاتی
بعد از کمک ممیز مالیاتی سمت شغلی بالاتر کارشناس مالیاتی سازمان امور مالیات است. ممیز مالیاتی نیازمند برخی از پیشنیازها است. برای اینکه بتوانید ممیز مالیاتی شوید لازم است که این پیش نیازها را فراهم کنید. پیش نیازهای شغل ممیز مالیاتی به شرح زیر است :
- مدرک کارشناسی یا کارشناسی ارشد در رشته های مالی یا حسابداری
- سه سال سابقه کار در سازمان امور مالیاتی
- 4 سال سابقه کمک ممیز داشته باشید
کارشناس ارشد مالیاتی یا سر ممیز
سمت بعدی که شخص می تواند در سازمان امور مالیاتی در جایگاه یک ممیز کسب کند؛ سر ممیز یا کارشناس ارشد مالیاتی سازمان امور مالیاتی کشور است. وظیفه اصلی سر ممیز رسیدگی به امور ممیزان و بررسی نحوه عملکرد آنها و همچنین نظارت بر کار ممیز را برعهده دارد. به صورت کلی رسیدگی به پرونده مالیاتی مودیان توسط ممیز و سرممیز انجام می شود. برای اینکه به عنوان یک سر ممیز مشغول شوید لازم است تا شرایط زیر را فراهم کنید :
- حداقل مدرک کارشناسی در رشته های مالی یا حسابداری
- پنج سال سابقه کاری در سازمان امور مالیاتی کشور
- چهار سال سابقه کاری و فعالیت به عنوان کمک ممیز
- 10 سال سابقه کاری مرتبط
ممیز کل
بالاترین سمتی که یک فرد می تواند به عنوان ممیز مالیاتی کسب کند، ممیز کل است. این شخص وظیفه بازرسی و رسیدگی به کار واحدهای مالیاتی سازمان را برعهده دارند. همچنین از اهمیت جایگاه ممیزکل می توان به این مورد اشاره کرد که بخشودگی مالیاتی در مرحله اول با امضای سرممیز و در نهایت با امضای ممیزکل امکان پذیر است و ممیز پرونده نمی تواند بخشودگی مودی را تایید نماید.
برای اینکه شخصی بتوان به عنوان یک ممیز کل در سازمان امور مالیاتی فعالیت کند بایستی شرایط زیر را فراهم نماید :
- کارشناسی ارشد در رشته های مالی یا حسابداری
- 15 سال سابقه کار مرتبط
- 4 سال سابقه کاری به عنوان سرممیز
- قبولی در آزمون ممیز کل و کسب حداقل نمره 15 از 20 نمره
اهمیت ممیز مالیاتی
در این بخش قصد داریم به اهمیت وجود ممیزین مالیاتی بپردازیم و از اهمیت این شغل به شما عزیزان بگوییم. با توجه به سیاست های جدید کشور و توجه ویژه به بحث مالیات برای تامین بودجه کشور وجود ممیزهای مالیاتی نقش مهمی پیدا می کنند. ممیزهای مالیاتی با توجه به اینکه از تخلف های مالیاتی جلوگیری می کنند به مدیریت هرچه بهتر امور مملکت و کشور نیز کمک می کنند. چرا که هزینه های جمع آوری شده از سوی سازمان امور مالیاتی کشور به کاهش تورم، توسعه و آبادانی کشور و مدیریت بخش های مختلف دولت و کشور کمک می کند.
جمع بندی
در این مقاله به بررسی وظایف کاری ممیزین مالیاتی پرداختیم و همه مواردی که در خصوص یک ممیز مالیاتی لازم است بدانید را برای شما عزیزان شرح دادیم. امیدواریم که این مقاله برای شما عزیزان مفید بوده باشد. همچنین لازم به ذکر است اگر به آموزش های حسابداری، مالی و یا مالیاتی علاقه مند هستید می توانید این آموزش ها را به صورت رایگان با مراجعه به بخش مقالات سایت در اختیار داشته باشید. از اینکه تا انتهای این مطلب همراه ما در سایت سپیدان حساب بودید از شما عزیزان کمال تشکر را داریم.
دیدگاهتان را بنویسید