مالیات مکسوره چیست؟ + انواع مالیات تکلیفی
یکی از مواردی که بیشتر پزشکان، وکلا و حتی کارفرماها را به خود درگیر می کند، مالیات مکسوره یا همان مالیات تکلیفی است. مالیات تکلیفی یا همان مسکوره مالیاتی است که سازمان امور مالیاتی برای برخی از مودیان مالیاتی در نظر گرفته است تا از درآمد حاصله خود به سازمان امور مالیاتی پرداخت کنند. اگر شما هم یک پزشک، وکیل و یا یک کارمند هستید بخشی از درآمد شما بابت مالیات مکسوره بایستی به سازمان امور مالیاتی پرداخت شود که در این مطلب به صورت کامل به این موضوع پرداختیم. پس اگر شما عزیزان هم به دنبال اطلاعاتی در این زمینه به خصوص در مورد انواع مالیات تکلیفی، نحوه محاسبه و میزان آن و همچنین جریمه عدم پرداخت آن هستید در ادامه این مطلب همراه ما باشید.
مالیات مکسوره چیست؟
مالیات مکسوره یا مالیات تکلیفی یکی از انواع مالیات بردرآمد هست که به برخی از اشخاص حقیقی و حقوقی تعلق پیدا می کند. در این نوع از مالیات بردرآمد لازم نیست که خود شخص کاری انجام دهد. بلکه کارفرما از محل کسب سرمایه و درآمد بایستی مبلغی را تحت عنوان مالیات تکلیفی از حق پرداختی کسر نماید و این مبلغ را به سازمان امور مالیاتی پرداخت کند.
علاوه بر این، پرداخت کننده باید گواهی پرداخت فاکتور را با مشخصات کامل هویت دارندگان و صاحب حساب فاکتور به سازمان امور مالیاتی ارائه کند. لازم به ذکر است کلیه اشخاص حقوقی و حقیقی موظف به پرداخت مالیات مقطوع جهت توسعه و احداث زیرساخت های کشور می باشند. مالیات بر حقوق نوعی مالیات تکلیفی است که مبلغ آن در فیش حقوقی منظور می شود.
انواع مالیات مکسوره
مالیات مکسوره برابر قانون انواع مختلفی دارد و به اشخاص مختلفی تعلق می گیرد. به همین منظور قصد داریم شما عزیزان را با انواع مالیات تکلیفی در این بخش بیشتر آشنا کنیم. انواع این نوع از مالیاتی شامل موارد زیر می شود :
مالیات بر حقوق
یکی از مهم ترین دسته بندی از انواع مالیت تکلیفی مالیات بر حقوق کارگران و کارمندان است. تمامی کارفرماها موظف هستند که بخشی از حقوق کارمندان و کارگران خود را کسر کنند و این مبلغ را به سازمان امور مالیاتی پرداخت کنند. پس یکی از دسته افرادی که شامل این مالیات می شوند تمامی افراد حقوق بگیر اعم از دولتی یا شخصی هستند. البته به این نکته توجه داشته باشید که معافیت هایی برای این مورد وجود دارد.
هر ساله در زمان تصویب قانون بودجه سال آینده مبلغی از حقوق را به عنوان معافیت برای معافیت مالیات حقوق و دستمزد در نظر می گیرند. مالیات بر حقوق در صورتی به کارگران و کارمندان تعلق می گیرد که حقوق آنها بیشتر از مبلغ معین شده باشد. در این صورت کارفرما موظف است اقدام به محاسبه مالیات حقوق و دستمزد پرسنل خود کند و آن را از مبلغ پرداختی به کارمند یا کارگر کسر نماید. چرا که وظیفه پرداخت مالیات حقوق و دستمزد به عهده کارفرما است. مالیات حقوق و دستمزد به صورتی پلکانی بین اعداد 10 تا 30 درصد بسته به حقوق دریافتی محاسبه می شود.
مالیات پزشکان شاغل در مراکز درمانی
یکی دیگر از انواع مالیات مکسوره که بیشتر پزشکان را درگیر خود می کند. مالیات پزشکانی است که در مراکز درمانی مشغول به کار هستند. این پزشکان موظف هستند برابر قانون 10 درصد از درآمد خود که از طریق حق الزمه درمان از بیمارانی که در مراکز درمانی معاینه و معلاجه می کنند پرداخت نمایند. توجه داشته باشید که مبلغ این مالیات مکسوره برای پزشکان بر اساس اظهارنامه اشخاص حقیقی یا تبصره ماده 100 که پزشک در انتهای سال ارسال می کند بستگی دارد. همچنین توجه داشته باشید که پرداخت این مالیات نیز به عهده خود پزشک نیست. بلکه مرکز درمانی بایستی این مبلغ را از حق الزمه پزشک کسر و به حساب سازمان امور مالیاتی کشور واریز کند.
مالیات بر اجاره برای ملک های تجاری
یکی دیگر از انواع مالیات مکسوره مالیات بر اجاره برای واحدها و ملک های تجاری است. تمامی صاحبان ملک های تجاری موظف هستند از بابت اجاره بهایی که از مستاجر حقوقی یا حقیقی خود دریافت می کنند مبلغی را به سازمان امور مالیاتی کشور پرداخت کنند. این مبلغ به هزینه اجاره بها ماهانه اضافه می شود و مستاجر موظف است این مبلغ را به موجر پرداخت نماید. در این صورت صاحب ملک وظیفه دارد مبلغ مشخص را از اجاره بهای پرداختی کسر نماید و آن را به حساب سازمان امور مالیاتی کشور واریز کند.
البته همیشه اینطور نیست که خود صاحب ملک این کار را انجام دهد. در بیشتر مواقع صاحب ملک این کار را انجام نمی دهد و از انجام این کار شانه خالی می کند. در این صورت پرداخت این مالیات به عهده مستاجر خواهد بود و خود مستاجر بایستی عدد مالیاتی را به سازمان امور مالیاتی کشور واریز نماید. البته توجه داشته باشید که برابر ماده 53 قانون مالیات های مستقیم میزان 25 درصد از اجاره بها بابت هزینه های ملک، تعهدات و استهلاک ملک از معافیت برخوردار است و تنها به 75 درصد اجاره بها مالیات تعلق می گیرد.
مالیات حق الوکاله
مالیات مکسوره برای وکلا نیز وجود دارد. تمامی وکلا موظف هستند در صورت دریافت پرونده وکالت و عقد قرارداد میزان 5 درصد از مبلغی که بابت حق الوکاله دریافت می کنند را به سازمان امور مالیاتی کشور پرداخت نمایند.
سایر انواع مالیات مکسوره
در این بخش قصد داریم سایر انواع مالیات تکلیفی را برای شما عزیزان شرح دهیم. این مالیات ها شامل موارد زیر می شود :
- مالیات قرارداد با شرکت های بیمه
- مالیات بر نقل و انتقال سهام
- مالیات قرارداد مضاربه
- مالیات منافع بلاعوض اموال
- مالیات تکلیفی اشخاص حقوقی خارجی
جمع بندی
از اینکه تا انتهای این مطلب از سایت سپیدان حساب ممتاز همراه ما بودید از شما عزیزان کمال تشکر را داریم در این مطلب به بررسی مالیات مکسوره یا مالیات تکلیفی پرداختیم. انواع آن را به شما عزیزان معرفی کردیم و مهم ترین انواع آن را برای شما دوستان عزیز شرح دادیم. توجه داشته باشید که در صورت عدم پرداخت مالیات مکسوره چیزی برابر 10 درصد از عدد مالیاتی خود را جریمه خواهید. همچنین به ازای هر یکماه تاخیر در پرداخت آن عددی معادل 2.5 درصد جریمه می شوید. امیدواریم که از مطالب گفته شده در این مطلب نهایت استفاده را برده باشید.
دیدگاهتان را بنویسید