مالیات حقوق کارگران + محاسبه مالیات حقوق
اگر صاحب یک کسب و کار هستید یا مدیر یک شرکت هستید بدون شک یکی از نگرانی های شما حقوق پرسنل است. اما این موضوع زمانی جدیت بیشتری پیدا می کند که بایستی بر اساس حقوق پرداختی به پرسنل مالیات حقوق و دستمزد آنها را نیز پس از کسر از حقوق شما پرداخت کنید و شاید مدیریت این امر برای شما عزیزان کمی سخت و دشوار باشد. در این بین شما بایستی به عنوان یک مدیر برای مدیریت هرچه بهتر این موضوع به تمامی مواردی که مربوط به مالیات حقوق می شود آشنایی لازم را داشته باشید. پس تفاوتی نمی کند که مدیر شرکت هستید یا یک حسابدار و مدیر مالی، مطالبی که در ادامه این مطلب برای شما عزیزان مطرح می کنیم. اطلاعاتی کاربردی و حیاتی برای مدیریت مالی و مالیاتی یک کسب و کار است.
توجه داشته باشید که بایستی سالانه یکبار لیست مالیات حقوق شرکت و سازمان خود را در سامانه ارسال لیست مالیات حقوق بارگذاری و ارسال کنید.
مالیات حقوق کارگران چیست؟
مالیات بر حقوق یکی از انواع مالیات مستقیم است که بایستی هر فردی بسته به میزان درآمدی که دارد، بخشی از آن را به سازمان امور مالیاتی کشور پرداخت نماید. البته تا میزان مشخصی از درآمد از پرداخت مالیات بر حقوق معاف است. توجه داشته باشید که این قانون برای افرادی است که برای آنها حق بیمه تامین اجتماعی توسط شرکت پرداخت می شود. توجه داشته باشید که اگر کارمند هستید و یا برای شرکت خصوصی و غیر دولتی کار می کنید مالیات حقوق در صورتی که معاف نباشد از مبلغ حقوق کارگران کسر می شود و کارفرما موظف است آن را پرداخت کند.
بنابراین خود کارگران و کارمندان نیازی به اقدام خاصی ندارند. در صورتی که حقوق پرداختی شامل مالیات بر حقوق شود کارفرما پس از کسر مالیات، موظف است سالانه لیست مالیات بر حقوق خود را از طریق سامانه به سازمان امور مالیاتی اعلام و پرداخت نماید. هرگونه تخلف در این زمینه موجب جریمه مالیاتی کارفرما می شود. برابر ماده 82 قانون مالیات های مستقیم نیز مالیات بر حقوق به درآمدی تعلق می گیرد که یک شخص حقیقی ( کارگر ) در قبال انجام کار و خدمات برای شخص دیگری که می تواند حقیقی یا حقوقی باشد به صورت نقدی یا غیر نقدی پرداخت می کند. مالیات بر حقوق یک امر کاملا لازم الاجرا است.
فرآیند محاسبه مالیات حقوق کارگران
مالیات بر حقوق کارگران به صورت سالانه توسط بخشنامه ای از سمت سازمان امور مالیاتی کشور مشخص می شود. تمامی مودیان مالیاتی هر ساله در ابتدای هر سال منتظر اعلام بخشنامه ای هستند که از سمت سازمان امور مالیاتی کشور صادر می شود. به همین دلیل بیشتر مدیران شرکت ها و واحدهای تولیدی و واحدهای خدماتی نگرانی هایی در خصوص مالیات حقوق دارند. چرا که کارگران مشغول در این بخش ها از سطح درآمدی کمتری بهره مند هستند.
مالیات حقوق کارگران چقدر است؟
اما موردی که ذهن بیشتر شما عزیزان را به خود درگیر کرده است این مورد است که مالیات حقوق کارگران چقدر است. در ابتدا قصد داریم مورد بسیار مهمی را برای شما عزیزان شرح دهیم. توجه داشته باشید که مالیات بر حقوق علاوه بر حقوق اصلی و پایه کارگر به مزایای آن نیز تعلق می گیرد و دریافتی کارگر از نظر سازمان مالیاتی حائز اهمیت است. همچنین توجه به این نکته بسیار مهم که سازمان میزان دریافتی کارگر قبل از کسورات را مورد پذیرش قرار می دهد. در این خصوص به این مثال توجه کنید. حقوق یک کارگر بدون مزایا 10 میلیون تومان و به همراه مزایا معادل ماهانه 22 میلیون تومان است. در صورتی که این کارگر به دلیل وامی که از شرکت دریافت کرده است ماهانه 3 میلیون تومان کسورات از بابت بازپرداخت وام دارد. به این معنا که این کارگر ماهانه 19 میلیون تومان حقوق دریافت می کند. سازمان امور مالیاتی مبلغ مالیات بر حقوق را برای عدد 22 میلیون تومان در نظر می گیرد و بر همین اساس کارفرما باید مالیات حقوق پرداخت نماید.
مالیات حقوق کارگران به صورت پلکانی افزایش پیدا می کند. به این صورت که در ابتدا بخشی که شامل معافیت است کسر می شود و پس از آن بسته به میزان حقوق کارگر به صورت پلکانی درصدی از حقوق به مالیات بر حقوق تعلق می گیرد. در این خصوص برای سال 1403 به مثال زیر توجه کنید :
در سال 1403 اگر کارگری بین 12 میلیون تومان تا 16 میلیون و 500 هزار تومان حقوق از سمت کارفرما دریافت کند. باید 10% از مبلغ دریافتی را به عنوان مالیات پرداخت کند. کسانی که بین 16 میلیون و 500 هزار تومان تا 27 میلیون تومان درآمد دارند بایستی 15% از درآمد دریافتی خود را به منظور مالیات بر حقوق به سازمان امور مالیاتی پرداخت نمایند.
مالیات حقوق بازنشستگان چقدر است؟
یکی از مواردی که ممکن است هر کارگری را در سال های آخر خدمت نگران کند، مالیات حقوق بازنشستگان است. اما اصلا نگران نباشید؛ برابر ماده 91 قانون مالیات های مستقیم حقوق بازنشستگی، وظیفه، مستمری، پایان خدمت، خسارت اخراج، بازخرید خدمت، وظیفه یا مستمری پرداختی به وراث و همچنین حق سنوات از پرداخت مالیات حقوق معاف هستند. پس با استناد به این ماده قانونی تمامی بازنشستگان از پرداخت مالیات بر حقوق معاف هستند.
مالیات بر درآمد کارمندان و کارگران
بر اساس قانون، همه افرادی که برای شخص دیگری (شخص حقیقی یا حقوقی) کار کرده و در ازای تسلیم نیروی کار خود بر اساس مدت زمان یا کار انجام شده درآمد کسب میکنند، مشمول مالیات حقوق کارکنان خواهند شد. این یعنی بین کارمندان دولت و کارکنان غیر دولتی هیچ تفاوتی وجود ندارد و همه موظفاند که مالیات بر درآمد را پرداخت کنند. مالیات بر حقوق و دستمزد، فقط یکی از انواع مالیاتهایی است که مردم در طول سال پرداخت میکنند.
زمان ارسال مالیات حقوق
توجه داشته باشید پرداختکنندگان حقوق مکلفاند مالیات متعلق را طبق مقررات ماده ۸۵ ق.م.م محاسبه و کسر کنن. سپس تا پایان ماه بعد ضمن تسلیم فهرست، نام و نشانی دریافتکنندگان حقوق و میزان آن را به اداره امور مالیاتی محل پرداخت کنند. در ماههای بعدی نیز فقط تغییرات روی فهرست ثبت شده با اطلاعات کامل اعمال میشود. توجه کنید این مهلت طبق ماده قانونی تا سال گذشته 30 روزه بوده و در قانون جدید آخرین روز ماه بعدی است.
چه کسانی مشمول پرداخت مالیات حقوق هستند؟
کلیه افرادی که به هر شکل مشغول به کار هستند، حقوق دریافت میکنند و بیمه تامین اجتماعی برای آنها لحاظ میشود، باید بخشی از حقوق دریافتی خود را بهعنوان مالیات حقوق به وزارت اقتصاد و دارایی پرداخت کنند. میزان مالیات حقوق در هر سال متفاوت است و طبق بخشنامههایی به کلیه کارفرماها و بنگاههای اقتصادی ارسال میشود. بعد از اعلام نرخ مالیات حقوق کارفرما موظف است مالیات تعلق گرفته به حقوق و مزایای کارکنان خود را کسر کرده و مالیات بر حقوق کارکنان را به حساب مشخصشده وزارت امور اقتصادی و دارایی واریز کند.
جمع بندی
در این مطلب از سایت سپیدان حساب به بررسی مالیات حقوق پرداختیم و تمامی موارد را مورد بررسی قرار دادیم. و تمامی موارد را بررسی کردیم. از اینکه تا انتهای این مطلب از سایت همراه ما بودید از شما عزیزان کمال تشکر را داریم. امیدواریم این مطلب برای شما عزیزان مفید بوده باشد. اگر به مطالعه مقالات حسابداری علاقه مند هستید، می توانید به بخش مقالات سایت ما در سپیدان حساب مراجعه نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید