محاسبه اضافه کاری + اضافه کاری کارگران و کارمندان
محاسبه اضافه کاری و اضافه کاری یکی از چالش های مهم بین کارفرمایان و کارکنان است. قوانین اضافه کاری معانی مختلفی دارند، اما به طور کلی، نگاه همه افراد به اضافه کاری متفاوت است. با این حال همه باید تعریف قانونی اضافه کار، مقررات مربوطه و نحوه محاسبه اضافه کار را بدانند. در واقع بسیاری از کارمندان در طول روز اضافه کار می کنند و دانستن فرمول قانون کار در این زمینه خالی از لطف نیست. البته اضافه کاری در قرارداد بین کارکنان و کارفرما در نظر گرفته شده است، بنابراین پرداخت حق الزحمه برای این مدت الزامی است.
اضافه کاری چیست؟
قبل از بحث در مورد نحوه محاسبه اضافه کاری، لازم است اضافه کاری را به طور دقیق تعریف کنیم. طبق مقررات قانون کار، برآورد زمان کار کارکنان 7.33 ساعت در روز است که به معنای 44 ساعت در هفته است. بنابراین اگر کارمندی بیش از تعداد کارمندان تعیین شده توسط وزارت کار کار کند، با توافق شرکت و کارفرما، اضافه کاری در نظر گرفته شود.
البته باید در نظر داشت که در برخی از مشاغل سخت و زیان آور، زمان کار خدمات 6 ساعت در روز و 36 ساعت در هفته است که برای این افراد مدت زمان بیشتری اضافه کار و فرم در نظر گرفته می شود. پرداخت این ساعات بر اساس قوانین اضافه کاری است. موضوع مهم دیگر این است که این نوع کار 44 ساعت در هفته محاسبه می شود و مثلاً اگر کارفرما و کارمند توافق کنند، البته در روزهای خاصی ساعات کار کمتر است، یعنی: در روزهای دیگر بسیار بیشتر است. به این معنی که مجموع ساعات کاری کارکنان مجموعه به 44 ساعت در هفته می رسد که برخی ساعات اضافه کاری محسوب نمی شود.
انواع اضافه کاری
اضافه کاری و انواع مختلفی دارد که در این بخش قصد داریم شما عزیزان را با انواع آن بیشتر آشنا کنیم. پس اگر به دنبال محسابه اضافه کاری و انواع آن هستید در ادامه همراه ما باشید.
اضافه کاری عادی
همانطور که از نام آن پیداست زمانی که خارج از ساعات کاری فرد در روزهای عادی و تعطیلات انجام شود، اضافه کاری نامیده می شود. در صورتی که کارمندی بخواهد بیش از میزان مقرر (8 ساعت در روز) کار کند، کارفرما موظف است طبق مقررات وزارت کار به وی حق اضافه کاری پرداخت کند. البته این تنها در صورتی اتفاق می افتد که کارمند و کارفرما از قبل در مورد اضافه کاری به توافق رسیده باشند.
جمعه کاری
به کار در روزهای جمعه (جمعه های کاری و تعطیلات کاری) که روز تعطیل هستند، جمعه کاری می گویند. کار در روز جمعه مزایای زیادی برای کارکنان به همراه دارد. در واقع نحوه محاسبه روز کاری جمعه به این صورت است که کارمند علاوه بر اضافه کاری 40 درصد پاداش دریافت می کند. از آنجایی که جمعه یک تعطیلات بزرگ و روز مرخصی کارمندان است، حقوق کارمندان نسبت به ساعات اضافه کاری بیشتر است. در اصطلاح به اضافه کاری جمعه اضافه کاری منصفانه می گویند.
تعطیل کاری
به کار جمعه (کار جمعه و تعطیلات) که تعطیلات رسمی است، کار جمعه می گویند. کار در روز جمعه مزایای زیادی برای کارمندان دارد. در واقع روز کاری جمعه باید به گونه ای حساب شود که کارمند 40 درصد از پرداخت را دریافت کند. از آنجایی که جمعه تعطیل رسمی و یک روز مرخصی از کار است، کارمندان حق دریافت اضافه کاری بیشتری دارند. اضافه کاری جمعه را اضافه کاری عادلانه می گویند.
شب کاری
به کار شیفت شب از ساعت 22 تا 6 صبح اضافه کاری شب گفته می شود. شرکت های زیادی وجود دارند که به صورت 24 ساعته فعالیت می کنند، بنابراین کار در شب نیاز به نیروی انسانی دارد. سازمان هایی که به کارگران شبانه نیاز دارند عبارتند از بیمارستان ها، پالایشگاه های نفت، پتروشیمی ها، نیروگاه ها و غیره. دستمزد و مزایای کارگران شبانه به فعالیت هایی که انجام می دهند بستگی دارد. با این حال، کارگران شیفت شب به طور کلی 35٪ بیشتر از دستمزد عادی خود دریافت می کنند.
حداکثر اضافه کاری یک کارمند و محاسبه اضافه کاری
در خصوص محاسبه اضافه کاری همانطور که گفته شد، طبق قانون وزارت کار، حداقل ساعات کار 44 ساعت در هفته است و از این تعداد نمی توان بیشتر کرد. اگر زمان کار بیش از این مقدار و بیش از هشت ساعت در روز باشد، کارکنان اضافه کار محسوب می شوند. طبق قانون و اضافه کار پرداخت می شود. حداکثر اضافه کاری وزارت کار نمی تواند بیش از 4 ساعت در روز باشد. استثناء کار شبانه و کار سخت است.
کار تکمیلی طبق ویژه 1402 و شماره. طبق بند 59، نمی توان از 4 ساعت در روز تجاوز کرد، مگر اینکه کارکنان کارفرما توافق کرده باشند که بیش از 4 ساعت کار کنند و در موارد استثنایی اضافه کاری بیش از 4 ساعت باشد. در غیر این صورت کارفرما موظف به استخدام نیروهای جدید است. مطابق با کار اضافی کارمند و همچنین در صورت اضافه کاری بیش از 120 ساعت. کارفرما باید در قبال حوادث و خسارات وارده به کارکنان مسئول باشد.
نحوه محاسبه اضافه کاری
مقررات اضافه کاری به وضوح در مجوزهای وزارت کار تعریف شده است و کارفرمایان باید حقوق و مزایای کارکنان را مطابق با این مقررات بپردازند. اما گاهی به دلیل عدم آگاهی کارمندان و کارفرمایان، ممکن است در محاسبه اضافه کاری که به آنها تعلق می گیرد تفاوت هایی بین آنها وجود داشته باشد. طبق قانون مصوب وزارت کار و کمک های اجتماعی، کارمند موظف است 8 ساعت در روز در سازمان بماند.
تعداد کل ساعات کار در هفته نیز 44 ساعت می باشد. اگر کارمندی بخواهد بعد از ساعات مشخصی در سازمان بماند، باید حقوق و مزایای او طبق قوانین تعیین شده پرداخت شود. روش محاسبه اضافه کاری به این صورت است که پس از کسر زمان کار کارمند از مقدار اضافه کاری، کار اضافی برای کارمند ایجاد می شود که باید 40 درصد بیشتر از نرخ پایه ساعتی به وی پرداخت شود.
محاسبه اضافه کاری برای یک ساعت
قبلاً با مفهوم اضافه کاری آشنا شدیم و فهمیدیم که وقتی کارمندی در شرکت یا سازمان خاصی بیش از ساعات کاری تعیین شده در قانون مدیریت کار به درخواست او یا بر اساس توافق با کارفرما در شرکت یا سازمان خاصی کار می کند، قانون اضافه کار. و حق الزحمه آن 1402 ساعت اضافه کاری می باشد. اما در اینجا باید بدانیم که هر ساعت اضافی 1402 چقدر است و چگونه محاسبه می شود؟ بر اساس هنر. ماده 52 قانون وزارت کار. به ازای هر ساعت کار اضافی، 40 درصد به نرخ استاندارد ساعتی اضافه می شود.
فرمول محاسبه اضافه کاری در سال 1402 به این صورت است که مقدار هر ساعت منظم را به 40 درصد نرخ ساعتی معمولی اضافه می کنیم تا نرخ اضافه کاری مشخص شود. به طور کلی فرمول محاسبه اضافه کاری به شرح زیر است:
دستمزد روزانه کار عادی=30 روز ماه حقوق ماهانه
دستمزد یک ساعت کار عادی= 7 ساعت و 30 دقیقه(حدودا 8 ساعت) حقوق روزانه
دستمزد هر ساعت اضافه کاری= 40%از دستمزد یک ساعت کار عادی دستمزد یک ساعت کار عادی
محاسبه اضافه کاری روز تعطیل
بر اساس ماده. 51، 62 و 63 قانون کار، اگر کارمندان یا کارکنان محل کار در روزهای تعطیل کار کنند و در روزهای دیگر کار نکنند. این به زمان کار اضافه می شود و اضافه کاری محسوب می شود. اضافه کاری در روزهای تعطیل به گونه ای محاسبه می شود که زمان کار در تعطیلات رسمی اضافه کار محسوب می شود. مفهوم آزادی در قانون کار نیز در مورد همین مشکل صدق می کند.
جمع بندی
در این مطلب به بررسی اضافه کاری در قانون کار پرداختیم و تمامی موارد مهم در خصوص آن را نیز برای شما عزیزان شرح دادیم. به ویژه به بحث محاسبه اضافه کاری پرداختیم. شما عزیزان می توانید برای مطالعه مقالات حسابداری به بخش مقالات سایت ما در سپیدان حساب ممتاز مراجعه نمایید. از اینکه تا انتهای این مطلب است سایت همراه ما بودید از شما عزیزان کمال تشکر را داریم. امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد.
دیدگاهتان را بنویسید