فرار مالیاتی چیست؟ + هرچیزی که درباره آن باید بدانید
برخی از شرکت ها و افراد که صاحبان کسب و کارها و مشاغل هستند به دنبال راه هایی هستند تا مالیات درآمد، ارزش افزوده، ملک، خودرو و غیره خود را پرداخت نکنند. به همین منظور دست به راه هایی می زنند که از نظر قانون و از طرف سازمان امور مالیاتی کشور غیر قانونی هستند. به همین منظور به هیچ وجه توصیه نمی شود که از این طریق اقدام به کاهش عدد مالیاتی خود کنید. اما اگر به دنبال اطلاعاتی در خصوص اینکه فرار مالیاتی چیست؟ جریمه فرار مالیاتی چقدر است و موارد این چنینی هستید در ادامه این مطلب از سایت سپیدان حساب ممتاز همراه ما باشید.
فرار مالیاتی چیست؟
به هر عملی که برای کاهش مالیات از طریق راه های غیر قانونی و دور زدن قوانین مالیاتی از طرف مودی مالیاتی انجام می شود فرار مالیاتی گفته می شود. این کار خلاف قانون بوده و در صورت مشاهده ، گزارش و یا در جریان قرار گرفتن مامورین سازمان امور مالیاتی و ممیزین مالیاتی جریمه های سنگینی را باید به سازمان امور مالیات پرداخت کنید. توجه داشته باشید که فرار مالیاتی به هر نحوی غیر قانونی است و توصیه نمی شود که به این روش اقدام به کاهش عدد مالیاتی کنید. چرا که در زمان رسیدگی احتمال اینکه ممیز مالیاتی شما متوجه این موضوع شود بسیار زیاد است. اما راه های بسیار زیادی وجود دارد که می توانید از طریق آنها اقدام به کاهش عدد مالیاتی خود کنید. به همین منظور توصیه ما در مجموعه سپیدان حساب نیز به شما عزیزان این است که از روش های فرار مالیاتی به هیچ وجه استفاده نکنید.
انواع فرار مالیاتی
فرار مالیاتی به روش های مختلفی ممکن است انجام شود. نکته جالب تر در مورد فرار مالیاتی این است که ممکن است شما ندانسته کاری را انجام دهید که بر خلاف قوانین مالیاتی باشد و همین امر موجب شود که شما اقدام به فرار مالیاتی کرده باشید. به همین منظور لازم است اگر کسب و کاری را راه اندازی می کنید، بایستی یکی از این دو راه را انتخاب کنید. راه اول این است که به قوانین مالیاتی مسلط شوید و در خصوص آنها علم کافی را به دست بیاورید. راه دوم نیز این است که در کنار خود از مشاورین مالیاتی استفاده کنید تا شما را در زمینه های مختلف مالیاتی راهنمایی کنند.
عدم تشکیل پرونده مالیاتی
یکی از پرتکرار ترین انواع روش های فرار مالیاتی عدم تشکیل پرونده های مالیاتی است. توجه داشته باشید که برخی از مودی ها برای اینکه مالیات درآمدهای خود را به سازمان امور مالیاتی پرداخت نکنند اقدام به تشکیل پرونده مالیاتی نمی کنند. به همین منظور در صورتی که سازمان امور مالیاتی کشور متوجه این موضوع شود که شما به عنوان یک مودی حقیقی مشغول به فعالیت هستید، اما پرونده مالیاتی تشکیل نداده اید بدون شک شما را جریمه خواهد کرد. جریمه های سنگینی برای کسانی که پرونده مالیاتی تشکیل نداده اند سازمان امور مالیاتی کشور در نظر گرفته است.
جریمه ای که سازمان برای این دست از مودیان در نظر گرفته است عددی معادل 10 درصد از درآمدی که فرار مالیاتی داشته اند و همچنین لغو تمامی معافیت ها تا زمان تشکیل پرونده مالیاتی است. به عنوان مثال اگر سازمان متوجه این موضوع شود که شما از سال 1400 مشغول به کار هستید اما در سال 1403 اقدام به تشکیل پرونده مالیاتی نمایید. علاوه بر اینکه بایستی مالیات سال 1400 تا 1403 خود را که به روش علی الراس انجام می شود پرداخت کنید. بایستی 10 درصد از این مبلغ را نیز به صورت جریمه به سازمان امور مالیاتی پرداخت نمایید. همچنین عدد مالیات شما برای طول این مدت بدون در نظر گرفتن حتی یک ریال از معافیت های مالیاتی خواهد بود.
کتمان درآمد
یکی دیگر از روش های فرار مالیاتی اقدام به کتمان درآمد است. برخی از مودی های مالیاتی دست به کارهای خطرناکی می زنند. یکی از این کارها عدم اعلام کردن صحیح درآمدهای حاصله از کسب و کار به سازمان امور مالیاتی است. البته در نظر داشته باشید که کتمان درآمد تنها اعلام نکردن درآمد به سازمان مالیاتی نیست. استفاده از هر روشی برای اینکه درآمدها را از سازمان امور مالیاتی مخفی کرد نیز شامل کتمان درآمد می شود. به عنوان مثال اگر صاحب کسب و کار هستید و برای اینکه عدد مالیاتی خود را کم کنید از کارت ها و حساب های دوستان و آشنایان استفاده می کنید، این مورد یک کتمان درآمد از سمت سازمان امور مالیاتی تلقی می شود. کتمان درآمد نیز جریمه های سنگینی دارد و سازمان امور مالیاتی در خصوص کتمان درآمد خیلی سخت با مودیان متخلف برخورد می کند. به صورتی که هیچ بخشودگی برای این دست از مودیان متخلف در نظر نمی گیرد و با سخت گیری هرچه تمام این مودیان را جریمه می کند.
ارسال اظهارنامه مالیاتی اشتباه
برخی از مودی ها نیز هستند که برای اینکه عدد مالیاتی کمتری بپردازند، اقدام به دست کاری اظهارنامه مالیاتی خود و دفاتر قانونی و همچنین صورت های سود و زیان خود می کنند. به عنوان مثال با افزایش هزینه ها طوری جلوه می دهند که شرکت و یا مجموعه یک شرکت زیان ده است تا مالیاتی را به سازمان امور مالیاتی پرداخت نکنند. یا در برخی موارد دیگر با دست بردن در اظهارنامه مالیاتی سعی بر این دارند که از برخی از معافیت های مالیاتی بهره مند شوند. یا با انتخاب ضریب اینتاکد مالیاتی اشتباه سعی در فریب سازمان دارند. تمامی این جزو فرار مالیاتی محسوب می شود و سازمان امور مالیاتی این دست از مودیان را نیز جریمه می کند.
جمع بندی
در این مطلب از سایت سپیدان حساب ممتاز به بررسی فرار مالیاتی پرداختیم. و انواع آن را برای شما عزیزان به صورت موردی شرح دادیم. امیدواریم که از مطالب گفته شده در این مقاله نهایت استفاده را برده باشید. اما در آخر به شما عزیزان توصیه می کنیم که به هیچ وجه اقدام به فرار مالیاتی نکنید. ممیزین سازمان امور مالیاتی و خود سازمان در صورت کشف فرار مالیاتی برخوردهای جدی و سخت گیرانه ای با این مودیان دارند. بهتر است که پرونده مالیاتی خود را تشکیل دهید و از راه های قانونی اقدام به کاهش مالیات خود کنید.
اگر در این زمینه نیاز به مشاوره بیشتری داشتید، کارشناسان و مشاوران مالیاتی ما در مجموعه سپیدان حساب ممتاز آماده پاسخگویی به سوالات شما عزیزان هستند. از اینکه تا انتهای این مطلب همراه ما بودید از شما عزیزان کمال تشکر را داریم.
دیدگاهتان را بنویسید