صورتحساب الکترونیکی چیست؟ + بررسی انواع صورتحساب الکترونیکی
اگر صاحب کسب و کار هستید بدون شک واژه صورتحساب و صورتحساب الکترونیکی به گوش شما آشناست. چرا که ارسال این صورتحساب ها به سامانه مودیان مالیاتی یک تکلیف و یک امر ضروری برای مودیان است. بیشتر مودیان مالیاتی و صاحبان سازمان ها و شرکت ها موظف هستند که صورتحساب های الکترونیکی خود را به سامانه مودیان مالیاتی ارسال نمایند. به همین منظور اطلاع و آشنایی با انواع صورتحساب و انواع صورتحساب الکترونیکی برای شما یک امر ضروری است. اگر شما عزیزان هم صورتحساب های خود را به سامانه مودیان مالیاتی ارسال می کنید و با صورتحساب های الکترونیکی مالیاتی آشنایی کامل ندارید در ادامه این مطلب از سایت سپیدان حساب همراه ما باشید.
صورتحساب چیست؟
صورتحساب به بیان ساده همان فاکتور فروش است که مشخصات و اطلاعات خریدار و فروشنده را نیز در خود جای داده است. به این معنا که اگر در فاکتور فروش خود اطلاعات خریدار و فروشنده را نیز ثبت کنیم، یک صورتحساب داریم. صورتحساب دارای سه نوع مختلف است که در ادامه قصد داریم آنها را برای شما عزیزان شرح دهیم.
صورتحساب الکترونیکی چیست؟
صورتحساب الکترونیکی به صورتحسابی گفته می شود که دارای شماره منحصر به فرد و مخصوصی باشد که در آن اطلاعات فروشنده و اطلاعات فروش برای ثبت در سامانه مودیان مالیاتی و ذخیره سازی آن در حافظه مالیاتی مودی درج شود. به این دست از صورتحساب ها صورتحساب الکترونیکی گفته می شود . صورتحساب های الکترونیکی همان فاکتورهای رسمی فروشی هستند که مودیان برای سامانه مودیان مالیاتی ارسال می کنند و سامانه با کد گذاری و اختصاص شماره های منحصر به فرد هر فاکتور را در حافظه مودی ذخیره سازی می کند.
توجه داشته باشید که در زمان های گذشته خود مودیان به صورت دستی فاکتورهای فروش و صورتحساب ها را شماره گذاری می کردند. این در حالی است که در حال حاضر خود سامانه مودیان این کار را انجام می دهد و آنها را در حافظه پورتال شما ذخیره می کند.
چرا باید صورتحساب الکترونیکی ارسال کنیم؟
یکی از سوالاتی که ممکن است برای شما عزیزان سوال شود این است که چه نیازی به ارسال صورتحساب ها به سامانه مودیان وجود دارد؟ یکی از مهم ترین دلایلی که در این خصوص وجود دارد تکلیف قانونی است که قانون گذار برای مودیان و پایانه های فروشگاهی درنظر گرفته است. برابر این قانون تمامی شرکت های حقوقی و تمامی اشخاص حقیقی گروه اول و همچنین اشخاص حقیقی و صاحبان مشاغلی که فروش آنها در سال 1402 بالای 18 میلیارد تومان است لازم است تا صورتحساب های الکترونیکی خود را به سامانه مودیان مالیاتی ارسال کنند. در غیر اینصورت این مودیان از طرف سازمان امور مالیاتی جریمه خواهند شد.
انواع صورتحساب الکترونیکی
صورتحساب های الکترونیکی به 3 نوع تقسیم بندی می شوند که در این بخش قصد داریم این موارد را برای شما عزیزان شرح دهیم. از انواع صورتحساب های الکترونیکی می توان به موارد زیر اشاره کرد :
صورتحساب الکترونیکی نوع اول
این نوع از صورتحساب را می توان مهم ترین نوع از انواع صورتحساب های الکترونیکی دانست. در صورت حساب الکترونیکی نوع اول تمامی اطلاعات مهم معامله از جمله اطالاعات کالا فروش رفته، اطلاعات کامل فروشنده، اطلاعات کامل خریدار و همچنین اطلاعات مربوط به زمان فروش و موارد این چنینی در آن قید می شود. برای اینکه یک صورت حساب، صورت حساب از نوع اول باشد بایستی موارد زیر را دارا باشد:
اطلاعات کالای فروش رفته
یکی از مهم ترین مشخصه های صورتحساب های نوع اول اطلاعات کامل کالای فروش رفته است. اطلاعاتی از قبیل، نام کالا، تعداد، قیمت آن بایستی در صورتحساب وجود داشته باشد.
اطلاعات هویتی خریدار و فروشنده
از دیگر موارد مهمی که در صورتحساب الکترونیکی نوع اول اهمیت دارد، اطلاعات هویتی و شناسایی خریدار و فروشنده است. اطلاعاتی همچون نام، نام خانوادگی یا نام حقوقی شخص، شناسه ملی یا کد ملی در صورت حقیقی بودن شخص، اینتاکد مالیاتی فروشنده، نشانی کامل خریدار و فروشنده، کد پستی و شماره شعبه بایستی قید شود.
اطلاعات خرید کالا یا خدمت
از دیگر موارد مهمی که لازم است در صورتحساب نوع اول قید شود اطلاعات مربوط به خرید است. از مهم ترین موارد آن می توان به نوع خریدار ( اینکه شخص حقیقی است یا حقوقی) ، تاریخ و زمان صدور صورتحساب که بایستی به صورت کامل و روز، ساعت و دقیقه مشخص شود؛ شناسه کالا یا خدمت و شرح مختصری از آن، مشخص کردن واحد سنجش، و مشخص کردن نوع فروش از جمله بورس کالا، بورس انرژی، سامانه تدارکات الکترونیکی دولت، حق العمل کاری، پیمانکاری، داخلی، صادراتی و نظیر آن.
عوارض و پرداختی ها
آخرین موردی که بایستی در صورتحساب الکترونیکی نوع اول به آن توجه داشته باشید درج عوارض و پرداختی ها و مبلغ یا مبالغ دریافت شده از سمت مشتری است. به این صورت که بایستی میزان نقد و نسیه پرداختی مشتری به صورت کامل در صورتحساب مشخص باشد.
صورتحساب الکترونیکی نوع دوم
در این نوع از صورتحساب تنها اطلاعات مربوط به کالا، خرید، نوع فروش و اطلاعات فروشنده درج می شود. صورتحساب نوع دوم همان صورت حساب نوع اول است که در آن اطلاعات خریدار قید نمی شود.
صورتحساب نوع سوم
صورتحساب نوع سوم همان رسید دریافت وجه صادره از دستگاه های کارتخوان بانکی یا درگاه پرداخت های الکترونیکی یا همان دستگاه پوز است. در صورتی که درگاه پرداخت الکترونیکی ثبت شده باشد، به آن پایانه فروشگاهی نیز گفته می شود.
چرا باید از مراکزی خرید کنیم که فاکتور رسمی می دهند؟
توجه داشته باشید که منظور از فاکتور رسمی همان صورتحساب نوع اول است. زمانی که شما از یک فروشگاه، شرکت، شخص یا سازمانی خرید می کنید که به شما فاکتور رسمی می دهد این فاکتور در سامانه مودیان ثبت می شود. توجه داشته باشید در زمان رسیدگی مالیاتی و از سمت ممیز مالیاتی هزینه هایی مورد قبول سازمان امور مالیاتی کشور است که شما بابت آنها فاکتور رسمی دریافت کنید و فروشنده، اطلاعات خرید شما را در سامانه مودیان مالیاتی ثبت کند.
در این صورت این هزینه ها به راحتی جزو هزینه های قابل قبول شما حساب خواهند شد. توجه داشته باشید که هزینه هایی که در سامانه مودیان مالیاتی ثبت نشده باشند، بایستی مورد دفاع قرار گرفته و ممکن است ممیز مالیاتی و سازمان آنها را به عنوان هزینه های مورد قبول شناسایی نکند.
ماژول ارتباط با سامانه مودیان سپیدار چیست؟
بعد از اینکه با صورتحساب الکترونیکی و انواع آن بیشتر آشنا شدید و به اهمیت ارسال این صورتحساب به سامانه مودیان مالیاتی بیشتر آشنا شدید. در این بخش قصد داریم شما عزیزان را با نرم افزاری آشنا کنیم که تمامی فرآیند بارگذاری صورتحساب های الکترونیکی شما را به صورت خودکار بر روی سامانه مودیان انجام می دهد.
شما عزیزان با خرید نرم افزار حسابداری سپیدار می توانید تمامی اسناد حسابداری و فاکتورهای فروش را در اختیار داشته باشید. همچنین با تکمیل بسته و خرید ماژول ارتباط با سامانه مودیان به سادگی چند کلیک می توانید تمامی فاکتورهای فروش مندرج در نرم افزار را به سامانه مودیان خود ارسال کنید. همچنین علاوه بر اینکه این کار به صورت اتوماتیک و توسط نرم افزار انجام می شود، در صورت خطا دادن سامانه مودیان می توانید تمامی خطاهای موجود را در نرم افزار مشاهده کنید و به سادگی اقدام به رفع آنها کنید.
جمع بندی
در این مطلب از سایت سپیدان حساب ممتاز به بررسی این موضوع پرداختیم که صورتحساب الکترونیکی چیست و انواع آن شامل چه مواردی است. همچنین به اهمیت اینکه چرا باید با انواع صورتحساب نیز آشنا باشید پرداختیم. در آخر نیز تاکید می کنیم که اگر جزو افراد مشمول ارسال صورتحساب به سامانه مودیان مالیاتی هستید، حتما صورتحساب های الکترونیکی خود را از طریق این سامانه در زمان مقرر به سازمان امور مالیاتی ارسال کنید.
از اینکه تا انتهای این مطلب از سایت همراه ما بودید از شما عزیزان کمال تشکر را داریم. امیدواریم که این مطلب برای شما عزیزان مفید بوده باشد. شما عزیزان برای مطالعه مقالات بیشتر و آموزش رایگان حسابداری می توانید به بخش بلاگ سایت ما در سپیدان حساب ممتاز مراجعه نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید