تهاتر در حسابداری چیست؟ + انواع تهاتر
بدون شک از قدیم چیزهایی درباره تهاتر شنیده اید. انسان ها از زمان های بسیار دوری اقدام به تهاتر می کردند. مباله کالا با کالا همان تهاتری است که زمان همان اولین معاملات بین انسان ها، جوامع و بشریت شکل گرفت. هر زمان که شخص یا مجموعه ای نیاز به خدمت یا کالایی داشته باشد و در ازای دریافت آن کالا یا خدمت به طرف مقابل معامله بجای پول کالا یا خدمتی را عرضه کند تهاتر صورت گرفته است که بحث مورد بحث ما در این مقاله است. پس اگر شما هم به دنبال اطلاعاتی در خصوص تهاتر در حسابداری و انواع تهاتر هستید در ادامه این مطلب از سایت سپیدان حساب ممتاز همراه ما باشید تا شما عزیزان را با تمامی این موارد بیشتر آشنا کنیم.
تهاتر چیست؟
پیش از شروع بررسی کنیم که اصلا تهاتر چیست؟ تهاتر به معامله ای گفته می شود که در آن به ازای دریافت کالا یا خدمت، پولی پرداخت نمی شود. برای تسویه حساب کردن در این نوع معاملات شما به طرف مقابل خود کالا یا خدمتی از سمت خودتان ارائه می دهید. به عنوان مثال اگر شما ملکی در اختیار دارید اما می خواهید ملک را با یک زمین کشاورزی عوض کنید. فرصتی رخ می دهد که شما با دادن ملک خود می توانید زمین کشاورزی مدنظرتان را خریداری کنید. به این کار تهاتر گفته می شود.
تهاتر در حسابداری چیست؟
تهاتر فقط برای دوران های قدیم نبوده و نیست. امروزه نیز بسیاری از شرکت ها، اشخاص و سازمان ها معاملات خود را با تهاتر کردن انجام می دهند. به همین منظور لازم است که سندهای حسابداری این موارد نیز ثبت شود و آنها را محاسبه کنید. به ثبت همین معاملات تهاتری، تهاتر در حسابداری گفته می شود که در ادامه به صورت مفصل تری برای شما عزیزان شرح می دهیم.
تهاتر حساب های دریافتی و پرداختنی در حسابداری
حساب ها دریافتنی و پرداختنی یکی از مواردی است که در حسابداری اهمیت بسیار بالایی دارد. زمانی که شما از یک شرکت یا یک شخص حقیقی اقدام به خرید کالایی به صورت نسیه می کنید حساب های پرداختنی شما بستانکار می شود و شما به شرکت یا شخص طرف قراردادتان بدهکار می شوید. همچنین اگر شخص یا شرکتی از شما به صورت نسیه کالا یا خدمتی را خریداری کند شما حساب دریافتنی خواهید داشت که نشان دهنده این است که آن شخص یا شرکت به شما بدهکار است و شما از آنها طلب دارید.
در صورتی که شما از شخصی کالا یا خدمتی را به صورت نسیه خریداری کنید و همچنین این شخص یا این شرکت از شما کالا یا خدمتی را به صورت نسیه خریداری کند. می توانید بدهی های یکدگیر را با هم تهاتر کنید. به این کار تهاتر حساب های دریافتنی و پرداختنی در حسابداری گفته می شود. به عبارت دیگر شما با کسر کردن طلبی که دارید بدهی طرف معامله را پرداخت می کنید. البته توجه داشته باشید که این مورد با توافق بین طرفین معامله انجام می شود.
تهاتر ملک
تهاتر ملک را که پیش تر هم برای آن مثالی از آن برای شما آوردیم. تهاتر ملک به موردی گفته می شود که شما عزیزان می توانید از طریق اقدام به معامله ملکی کنید. بسیاری از معاملات ملکی این روزها از طریق همین تهاتر انجام می شود. به این صورت که اگر شما ملکی را دارید و قصد فروش آن را دارید و می خواهد در مکانی دیگر اقدام به خرید ملک کنید. اگر فروشنده ملکی که شما خواهان آن هستید بپذیرد که ملک خود را با ملک شما معاوضه کند. به این کار تهاتر ملک گفته می شود که در معاملات ملکی مرسوم است که بعضی از خریداران و فروشندگان این کار را انجام می دهند. توجه داشته باشید که این تهاتر به صورت کاملا قانونی است و هیچ منع قانونی برای انجام تهاتر وجود ندارد.
تهاتر مستقیم
یکی دیگر از پرکاربردترین و پر استفاده ترین انواع تهاتر، تهاتر مستقیم است. تهاتر مستقیم به این صورت است که اگر شما مستقیما در ازای دریافت کالا یا خدمت، کالا یا خدمت خودتان را بدهید. و همچنین در این بین پولی بین شما و طرف معامله رد و بدل نشود؛ تهاتر مستقیم صورت گرفته است. این مورد بین شرکت های خدماتی بیشتر اتفاق می افتد به عنوان مثال اگر شما یک شرکت انجام خدمات نظافتی هستید. با یک شرکت که خدمات مارکتینگ ارائه می دهد تهاتر مستقیم انجام می دهید. اینطور توافق می کنید که در ازای نظافت و انجام خدمات نظافتی این شرکت امور بازاریابی و مارکتینگ شما را بهبود ببخشد. به این معامله یک تهاتر مستقیم گفته می شود. چرا که هیچ پولی بین دو طرف معامله رد و بدل نشده است.
تهاتر غیر مستقیم
یکی دیگر از انواع تهاتر، تهاتر غیر مستقیم است. در این نوع تهاتر شما در ازای کالا یا خدمتی که دریافت می کنید خودتان پرداخت کننده نیستید. به عنوان مثال شما از شرکت الف طلب کار هستید و این شرکت از شما خدمت یا کالایی را به صورت نسیه خریداری کرد است. و شما با شرکت ب معامله ای انجام می دهید که در آن کالا یا خدمتی را به صورت نسیه خریداری می کنید. در صورتی که بدهی شما به شرکت ب را شرکت الف با توجه به اینکه شما از آنها طلب دارید انجام دهد؛ تهاتر غیرمستقیم انجام داده اید.
انواع تهاتر در حسابداری
تهاتر در حسابداری نیز انواع مختلفی دارد. حسابدارها نیز می توانند مواردی را با یکدیگر تهاتر کنند. فقط باید توجه داشته باشند که این موارد را به صورت دقیق انجام دهند تا در زمان رسیدگی مالیاتی و بستن سال مالی شرکت و همچنین در زمان ارسال اظهارنامه ارزش افزوده با مشکل روبرو نشوند. انواع تهاتر در حسابداری شامل موارد زیر می شود:
- تهاتر دارایی ها با بدهی ها در صورتحساب مالی
- تهاتر درآمدها با هزینهها در عملکرد مالی
- تهاتر جریانهای نقدی در صورت جریان وجوه نقد
جمع بندی
در این مطلب از سایت سپیدان حساب ممتاز به بررسی اینکه تهاتر چیست و چه انواعی دارد پرداختیم و تمامی مواردی که نیاز دارید در این خصوص بدانید را برای شما عزیزان شرح دادیم. امیدواریم که این مطلب برای شما دوستان عزیز مفید بوده باشد و از مطالب گفته شده در این مقاله نهایت استفاده را برده باشید. در آخر توجه داشته باشید که اگر حسابدار هستید و قصد ثبت اسناد تهاتر را دارید باید توجه لازم را در این زمنیه به خرج دهید تا در حساب ها شرکت و به ویژه در دفاتر قانونی مشکلی رخ ندهد. از اینکه تا انتهای این مطلب همراه ما بودید از شما عزیزان کمال تشکر را داریم. همچنین شما عزیزان می توانید برای انجام ثبت سند حسابداری تهاتر به صورت ساده تر و بدون خطای انسانی با خرید نرم افزار حسابداری بازرگانی و نرم افزار حسابداری تولیدی یا خدماتی اقدام به ثبت اسناد حسابداری خود کنید. همچنین اگر به مطالعه مقالات مالیاتی و حسابداری علاقه مند هستید می تواند از بخش بلاگ سایت ما در سپیدان حساب ممتاز اقدام به مطالعه مطالبی که در این زمینه منتشر کرده ایم کنید.
دیدگاهتان را بنویسید