بودجه چیست؟ +بودجه در حسابداری و روش های بودجه بندی
شاید یکی از سخت ترین کارهایی که لازم باشد هر حسابدار یا مدیر یک واحد تجاری، بازرگانی، تولیدی، خدماتی، خانواده و یا هر شخص دیگری که مسئولیت مدیریت بخشی را بر عهده دارد. برآورد هزینه هایی است که لازم است آن مجموعه یا شرکت در سال آینده خواهد کرد و برای این موضوع باید برنامه ریزی صحیحی داشت. به این کار بودجه بندی گفته می شود که در ادامه این مطلب قصد داریم مفصلا به این موضوع بپردازیم که بودجه در حسابداری چیست و انواع بودجه بندی به چه صورت انجام می شود.
پس اگر شما هم قصد داریم برای بودجه بندی سال آینده خود، ماه آینده خود یا بازه زمانی که مدنظر دارید، برنامه ریزی داشته باشید یا به دنبال اطلاعات بیشتری در این زمینه هستید در ادامه این مطلب از سایت سپیدان حساب همراه ما باشید.
بودجه چیست؟ بودجه در حسابداری چیست؟
بودجه در حسابداری به برنامه مالی گفته می شود که یک شرکت، یا شخص برآوردی از هزینه ها و درآمدها دارد و بر اساس این برنامه ریزی اقدام هایی را انجام می دهد. به این برنامه ریزی که برای بازه زمانی مشخصی انجام می شود، بودجه گفته می شود. معمولا این بازه زمانی برای یک سال است.
اهمیت بودجه در حسابداری و مدیریت
یکی از مهم ترین مواردی که لازم است تمامی مدیران و مدیران مالی به آن بپردازند، بحث بودجه و بودجه بندی است. این موضوع که درآمدهای شرکت یا سازمان چقدر خواهد بود و چقدر هزینه پیش رو خواهید داشت برای تمامی شرکت ها و سازمان ها یک امر ضروری است. چرا که این کار می تواند به مدیریت بهتر منابع مالی شرکت و سازمان کمک کند. در صورت برنامه ریزی صحیح بودجه اصطلاحا تراز می شود که به معنی برابر شدن میزان درآمدها و هزینه های شرکت، شخص یا سازمان است.
هدف از بودجه بندی چیست؟
یکی از سوالاتی که ممکن است ذهن شما عزیزان را به خود درگیر کند این است که اصلا چرا به بودجه بندی نیازی داریم و هدف از این کار چیست. در این بخش به مواردی اشاره کرده ایم که به شما عزیزان می گوید بودجه بندی به چه منظوری و برای چه هدفی انجام می شود. از مهم ترین اهداف بودجه بندی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
اختصاص دادن بهینه منابع
یکی از مهم ترین اهدافی که بودجه بندی دنبال می کند تخصیص صحیح و بهینه منابع. منابع هرچقدر به صورت بهینه تر و صحیح تری بین بخش های مختلف و برای امور مختلف صرف شوند می توانند نتیجه بهتری را برای شما به همراه داشته باشند. به عنوان مثال اگر شرکت یا سازمان قصد تبلیغات داشته باشد. بهتر است میزان بودجه تبلیغات یک عدد مشخصی باشد که بتوانید بهترین نتیجه برای سازمان یا شرکت رقم بخورد. این میزان منابع آنقدر کم نباشد که تبلیغات به ثمر ننشیند. نه آنقدر زیاد باشد که بعد از رسیدن به اهداف منابع اسراف شود.
کنترل و نظارت
گاهی بخش ها و اقدامات یک سازمان یا شرکت بسیار زیاد است و بودجه در حسابداری در اینجا به شرکت کمک می کند. اگر بودجه مشخص باشد و برنامه دقیقی برای آن ریخته شود می توان دقیقا مشخص کرد که هر بخش و هر اقدام بایستی چه میزان هزینه به همراه داشته باشد و یا هر پروژه، هر شخص و هر بخشی چه میزان از درآمدها را برای سازمان و شرکت باید به همراه داشته باشد. به همین منظور عمل کنترل و نظارت بر روی بخش ها و اقدامات بهبود پیدا می کند.
تصمیم گیری استراتژیک مجموعه و سازمان
یکی دیگر از مهم ترین اهداف بودجه در حسابداری این است که داشته یک برنامه بودجه مشخص به سازمان و مجموعه کمک می کند که بتواند تصمیمات صحیحی را در راستای حرکت سازمان برای اقدامات در بازه زمانی بعدی مشخص کند. به عنوان مثال بودجه بندی برای سال آینده یک شرکت تصمیم گرفته است تا منابع بیشتری برای بازاریابی دیجیتال اختصاص دهد و میزان منابع را برای بازاریابی گرم و سنتی کمتر کند. این به مدیریت مجموعه دید بهتری می دهد که سازمان در این بازه زمانی لازم است بجای بازاریابی سنتی در راستای تحقق بازاریابی دیجیتال حرکت کند چرا که نتایج بررسی نشان دهنده درآمد بیشتر و تحقق اهداف مالی شرکت از این طریق است.
امکان ارزیابی عملکرد
با توجه به این موضوع که بودجه یک برنامه کامل از برنامه های مالی سازمان، اعم از درآمدها و هزینه ها است. این هدف را برای مدیران و مدیران مالی محقق می کند که به آنها ابزاری برای ارزیابی عملکرد هر شخص یا هر واحد را می دهد. به این صورت که در بودجه مشخص می شود که واحد فروش با صرف هزینه مشخص باید درآمدی برابر عدد مشخصی را به همراه داشته باشد. با توجه به میزان نزدیک شدن به این اعداد و محقق شدن درآمدها و هزینه های مصرفی می توان عملکرد واحد را ارزیابی کرد. به همین دلیل بودجه در حسابداری از اهمیت بالایی برخوردار است.
انواع روش های بودجه بندی در حسابداری
حالا که با مبحث بودجه بیشتر آشنا شدیم بهتر است با روش های بودجه بندی در حسابداری نیز بیشتر آشنا شویم. به همین منظور در ادامه برای شما عزیزان انواع روش های بودجه بندی را آورده ایم. انواع بودجه بندی در حسابداری شامل موارد زیر می شود:
- بودجه بندی سنتی
- بودجه بندی افزایشی
- برنامه ای
- بر مبنای صفر
- بودجه بندی عملیاتی
- بر مبنای فعالیت
انواع بودجه در حسابداری
با استفاده از روش هایی که در بخش قبلی به آنها اشاره شد، سازمان یا مجموعه می تواند بودجه بندی خود را انجام دهد. اما خود بودجه در حسابداری انواع مختلفی دارد که قصد داریم در این بخش به بررسی آنها بپردازیم. انواع بودجه شامل موارد زیر می شود:
- بودجه ثابت
- بودجه انعطاف پذیر
- بودجه نقدی
- بودجه عملیاتی و مالی
سوالات متداول در خصوص بودجه در حسابداری
در این بخش قصد داریم به چند مورد از پرسش های مهم در خصوص بودجه در حسابداری بپردازیم و به این پرسش ها جواب دهیم. اگر سوالی در خصوص بودجه و یا بودجه بندی دارید می توانید از طریق بخش کامنت ها سوالات خود را برای ما ارسال کنید.
کسری بودجه به چه معناست؟
یکی از مهم ترین اصطلاحاتی در خصوص بودجه بندی در حسابداری، کسری بودجه است. کسری بودجه زمانی اتفاق می افتد که هزینه ها و مخارج در نظر گرفته شده در برنامه بودجه بیشتر از درآمدها و منابع در نظر گرفته شده شوند. به این معنا که اگر هزینه های یک سازمان یا مجموعه از درآمدهای آن در برنامه بودجه بیشتر شود، کسری بودجه اتفاق افتاده است.
بودجه بر مبنای صفر یا اولویت گرا چیست؟
این نوع از بودجه بندی به این صورت است که برنامه ریزی و بودجه بندی برای سال آینده هیچ ارتباطی به بودجه بندی سال گذشته ندارد. در این روش از بودجه بندی مبنا صفر گرفته می شود و همه هزینه ها و درآمدها مجدد محاسبه و برنامه ریزی لازم برای آنها انجام می گیرد.
بهترین نرم افزار بودجه بندی در حسابداری و منابع چیست؟
برای اینکه بتوانید به بهترین نحو ممکن بودجه در حسابداری و بودجه بندی را انجام دهید نرم افزار حسابداری سپیدار و اگر صاحب فروشگاه هستید، نرم افزار فروشگاهی دشت همکاران سیستم در این زمینه به شما عزیزان کمک می کنند. با استفاده از این نرم افزارها می توانید محاسبات و برنامه ریزی های خود را به صورت دقیق تر و با خطای کمتری انجام دهید.
جمع بندی
در این مطلب از سایت سپیدان حساب ممتاز به بررسی این که بودجه در حسابداری چیست و انواع روش های بودجه بندی پرداختیم. در ادامه مطلب تمامی موارد مهم در خصوص بودجه را برای شما عزیزان شرح دادیم. اگر که مدیر مالی یا حسابدار و یا مدیر یک مجموعه و سازمان هستید حتما توجه داشته باشید که با بودجه بندی مالی می توانید در راستای تحقق هرچه بهتر اهداف مالی سازمان و شرکت حرکت کنید. به همین منظور می توانید برنامه ریزی درستی بر روی منابع و هزینه ها داشته باشید و درآمد و مخارج را به بهترین نحو مدیریت نمایید. همچنین این موضوع را درنظر داشته باشید که برای انجام بودجه بندی روش های مختلفی وجود دارد.
از اینکه تا انتهای این مطلب همراه ما بودید از شما عزیزان کمال تشکر را داریم امیدواریم این مطلب برای شما عزیزان مفید بوده باشد. جهت مطالعه مقالات حسابداری می توانید از بخش بلاگ سایت ما در سپیدان حساب ممتاز اقدام نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید