اظهارنامه مالیاتی چیست؟ + خود اظهاری چیست
اگر صاحب شرکت، فروشگاه، کلینیک پزشکی و یا حتی یک مغازه فروشگاه لوازم خانگی یا موبایل هستید و یا از طریقی اقدام به کسب درآمد می کنید؛ یکی از مهم ترین مواردی که لازم است اطلاعاتی در خصوص آن داشته باشید اظهارنامه مالیاتی است. اظهارنامه مالیاتی یا خود اظهاری مالیاتی در واقع به فرآیند تنظیم یک سند و اظهار موارد مهم مالی شما به سازمان امور مالیاتی کشور است. شما به عنوان صاحب کسب و کار لازم است تا به صورت سالانه میزان مشخصی از درآمد خود را به عنوان مالیات به سازمان امور مالیاتی کشور پرداخت کنید. به همین منظور اظهارنامه مالیاتی یا خود اظهاری مالیاتی از اهمیت بسیار بالایی برای شما عزیزان برخوردار است. اگر به دنبال اطلاعات بیشتری در خصوص خوداظهاری مالیاتی یا اظهارنامه هستید در ادامه این مطلب از سایت سپیدان حساب همراه ما باشید.
اظهارنامه مالیاتی چیست؟
اظهارنامه مالیاتی یکی از مهم ترین مواردی است که هر شخص حقیقی یا حقوقی با پرکردن برخی از فرم های سازمان امور مالیاتی، کارنامه ای از اتفاقات و فرآیندهای مالی خود را به سازمان امور مالیاتی کشور اعلام می کند. در واقع سازمان امور مالیاتی کشور معتقد است که هر شخصی بهتر از هر کس دیگری می داند که در یک سال مالی این شخص حقیقی یا حقوقی چه اتفاقاتی رخ داده است و بر اساس همین موضوع می تواند اظهارنامه ای را به عنوان یک گزارش مالی از سال گذشته خود به سازمان امور مالیاتی ارائه دهد. البته برخی از اظهارنامه ها به صورت سالانه نبوده و ممکن است به صورت فصلی یا به صورت موردی و بر اساس رویدادهای مختلف باشند.
به عنوان مثال اظهارنامه مالیات بر ارث تنها یکبار در زمان انحصار وراثت اموال متوفی به سازمان امور مالیاتی کشور انجام می شود و زمان مشخص و دقیقی ندارد. یا در مثالی دیگر اظهارنامه ارزش افزوده به صورت فصلی و در ابتدای هر فصل بایستی به سازمان امور مالیاتی جهت بررسی ارسال گردد.
اظهارنامه الکترونیکی چیست؟
یکی از مهم ترین اتفاقات در سازمان امور مالیاتی تبدیل شدن اظهارنامه ها از فرمت دستی و کاغذی به الکترونیک است. با توجه به این موضوع که تعداد مودیان بسیار زیاد است و همچنین مراجعه حضوری به سازمان امور مالیاتی ممکن است فرآیند کاری سازمان را نیز با مشکل مواجه کند. در سال 1395 سازمان امور مالیاتی تصمیم بر این موضوع گرفت که برای اظهارنامه های مالیاتی از اظهارنامه الکترونیکی کمک بگیرد.
در واقع اظهارنامه الکترونیکی همان فرم اظهارنامه هایی است که تا پیش از سال 95 به صورت دستی و کاغذی انجام میشد. اما در حال حاضر به صورت الکترونیکی و با کمک رایانه ها این کار انجام می شود.
مراحل ارسال اظهارنامه مالیاتی به چه صورت است؟
یکی از مهم ترین مواردی که لازم است در خصوص اظهارنامه های مالیاتی اطلاعات داشته باشید نحوه ارسال و مراحلی است که بایستی برای ارسال اظهارنامه انجام دهید. در ابتدا بایستی یک پرونده مالیاتی داشته باشید. در صورتی که پرونده مالیاتی ندارید در اولین فرصت اقدام به تشکیل یک پرونده مالیاتی کنید. توجه کنید که برای تشکیل پرونده مالیاتی حتما از یک کارشناس حوزه مالیات کمک بگیرید. چرا که ممکن است با انتخاب اشتباه شما در زمان تشکیل پرونده، سالانه مبلغ مالیات بیشتری را به دلیل ضرایب متفاوت مشاغل پرداخت کنید.
پس از تشکیل پرونده مالیاتی لازم است به سایت اینتامدیا مراجعه نمائید. کمی که در صفحه پایین بیاید بخش اظهارنامه ها را مشاهده خواهید کرد. با انتخاب اظهارنامه مدنظرتان به پورتال منتقل می شوید و می توانید از طریق فرم هایی که وجود دارد اقدام به تکمیل اطلاعات مالی خود کنید. در ادامه نیز بایستی ثبت نام الکترونیکی خود را تکمیل کرده و اظهارنامه الکترونیکی خود را به همراه مدارک برای سازمان امور مالیاتی کشور ارسال نمایید.
بعد از ارسال اظهارنامه چه اتفاقی می افتد؟
یکی از مهم ترین سوالاتی که ممکن است ذهن شما عزیزان را به خود درگیر کرده باشد این است که بعد از خوداظهاری چه اتفاقی می افتد. در ابتدا سازمان امورر مالیاتی کشور اظهارنامه ارسالی را مورد بررسی قرار می دهند. سپس بعد از تایید سازمان امور مالیاتی کشور شما بایستی پس از صدور قبض الکترونیکی مالیات، اقدام به پرداخت مالیات خود کنید.
در صورتی که کارشناسان سازمان امور مالیاتی به موردی مشکوک شوند یا مورد تخلفی را مشاهده کنند پرونده شما نیاز به رسیدگی پیدا می کند. در این مرحله یک ممیز برای بررسی و رسیدگی به پرونده مالیاتی شما انتخاب می شود و شما بایستی تمامی اسناد و دفاتر قانونی خود را برای بررسی به کارشناس مربوطه سازمان مالیاتی کشور بسپارید تا به پرونده شما رسیدگی کند. در صورتی که در درج اطلاعات خود در زمان خوداظهاری به دروغ اطلاعاتی را وارد کرده باشید و یا خلافی در خصوص قوانین مالیاتی کشور انجام داده باشید؛ مالیات شما مجددا محابسه می شود علاوه بر اصل مبلغ مالیات بایستی جریمه آن را نیز به سازمان امور مالیاتی بپردازید. به همین منظور بهتر است در زمان تکمیل و ارسال اظهارنامه الکترونیکی خود تمامی موارد را به درستی وارد کنید.
چه کسانی باید خوداظهاری کنند؟
برابر متن قانون مالیات های مستقیم کشور جمهوری اسلامی ایران تمامی افراد اعم از حقیقی و حقوقی که در ایران کسب درآمد می کنند ملزم به انجام خوداظهاری و ارسال اظهارنامه خود به سازمان امور مالیاتی هستند. به این منظور حتی اشخاصی که تابعیت ایران را دارند و در خارج از کشور هستند اما در داخل ایران درآمد دارند نیز بایستی اظهارنامه مالیاتی خود را به سازمان امور مالیاتی کشور ارسال نمایند. همچنین افرادی که ایرانی نیستند ولی در ایران مشغول به کار و کسب درآمد هستند نیز بایستی در زمان مقرر اظهارنامه خود را به سازمان امور مالیاتی کشور ارسال کرده و مالیات خود را بر اساس تشخیص سازمان بپردازند.
زمان ارسال اظهارنامه عملکرد چه زمانی است؟
یکی از مهم ترین انواع اظهارنامه، اظهارنامه عملکرد است که شما گزارش های مالی یکسال گذشته خود را به سازمان امور مالیاتی اعلام می کنید. اظهارنامه عملکرد هم برای اشخاص حقوقی و هم برای اشخاص حقیقی وجود دارد. مهلت ارسال اظهارنامه عملکرد برای اشخاص حقیقی نهایتا تا 31 خرداد ماه هر سال است. اما اشخاص حقوقی می توانند تا 31 تیر ماه اقدام به ارسال اظهارنامه های مالیاتی سال گذشته خود کنند.
انواع اظهارنامه های مالیاتی
اظهارنامه های مالیاتی انواع مختلفی دارند. هر یک از این اظهارنامه ها برای اعلام مورد خاصی به سازمان امور مالیاتی است که می توان مهم ترین آنها را اظهارنامه ارزش افزوده و اظهارنامه عملکرد دانست. البته ناگفته نماند که تمامی اظهارنامه های مالیاتی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار هستند و در صورت عدم خود اظهاری در صورت مشمولیت جریمه خواهید شد. انواع اظهارنامه های مالیاتی به شرح موارد زیر است:
- عملکرد اشخاص حقیقی
- عملکرد اشخاص حقوقی
- ارزش افزوده
- مالیات بر ارث
- استشهاد مالیاتی املاک
- بیانیه مشاغل خودرو
- اعلامیه انحلال شرکت
آیا در صورت عدم خوداظهاری جریمه می شویم؟
بله. اگر اقدام به ارسال اظهارنامه الکترونیکی خود در زمان مقرر نکنید سازمان امور مالیاتی کشور شما عزیزان را جریمه می کند. در صورت عدم ارسال شامل قانون علی الراس می شوید و علاوه بر میزان اصلی مالیات پرداختی بایستی 30 درصد از آن را نیز به عنوان جریمه به سازمان مالیاتی پرداخت نمایید. این جریمه به هیچ وجه قابل بخشودگی نیست و شما در هر صورتی ملزم به پرداخت آن هستید.
اظهارنامه مالیاتی برای شرکت های تازه تاسیس
یکی از بزرگترین باورهای اشتباهی که در سطح جامعه وجود دارد این مورد است که شرکت هایی که به تازگی فعالیت خود را آغاز کرده اند نیازی به ارسال اظهارنامه مالیاتی ندارند. اما این یک باور کاملا اشتباه است. برخی از افراد اینطور متصور می شوند که پرداخت مالیات و خوداظهاری تنها برای شرکت هایی است که چندین سال مشغول به فعالیت بوده و به سوددهی خوبی رسیده اند. اما این کاملا اشتباه است. شما از همین اولین سال تاسیس شرکت لازم است اظهارنامه مالیاتی خود را به سازمان امور مالیاتی ارسال نمایید. در صورتی که کارشناسان سازمان تشخیص دهند و برابر قانون ممکن است مالیات شما صفر شود. اما توجه داشته باشید که این دلیلی برای عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی نیست و در زمان مقرر بایستی برای ارسال اظهارنامه خود و انجام تکالیف قانونی اقدام نمایید. تنها در صورتی نیاز به عدم ارسال اظهارنامه خواهید داشت که برابر متن قانون معاف از پرداخت مالیات باشید.
آیا راهی برای ساده تر شدن امور مالیاتی وجود دارد؟
بله شما عزیزان می توانید با استفاده از نرم افزارهای فروشگاهی و حسابداری انجام امور مالی و مالیاتی خودتان را ساده تر کنید. به همین منظور می توانید اقدام به خرید یکی از نرم افزارهای موجود در بازار کنید. توجه داشته باشید که حتما برای کسب و کار خودتان یک نیروی حسابدار استخدام کنید تا این نیرو مسائل مالی و مالیاتی شما را به نحو احسن انجام دهد. همچنین می توانید برای بهبود امور مالی و مالیاتی شرکت و یا فروشگاهتان از نرم افزارهای حسابداری سپیدار و نرم افزار فروشگاهی دشت استفاده کنید. این نرم افزارها تمامی نیازهای شما را برای در اختیار داشتن یک نرم افزار مالی و مدیریتی برطرف می کند و شما عزیزان می توانید به راحتی مسائل مالی و به ویژه مسائل مالیاتی خود را حل و فصل کنید.
جمع بندی
در این مطلب به بررسی اینکه خوداظهاری چیست پرداختیم و بیشتر مواردی که به اظهارنامه های مالیاتی مربوط هستند را مورد بررسی قرار دادیم. توجه داشته باشید که فرقی نمی کند که شخص حقیقی هستید یا به صورت یک شخص حقوقی فعالیت دارید. در هر صورت اگر معاف از مالیات نیستید در زمان مقرر بایستی اقدام به خوداظهاری کنید و اظهارنامه مالیاتی الکترونیکی خودتان را به سازمان مالیاتی کشور ارسال نمایید. از اینکه تا انتهای این مطلب همراه ما بودید از شما عزیزان کمال تشکر را داریم. امید است این مقاله برای شما عزیزان مفید بوده باشد. اگر قصد کسب اطلاعات بیشتر در خصوص مباحث مالی و مالیاتی را دارید می توانید از آموزش های رایگان ما در سپیدان حساب ممتاز با مراجعه به بخش مقالات استفاده کنید.
دیدگاهتان را بنویسید