مالیاتی

مالیات چیست؟

مالیات چیست؟

 مالیات یک نوع هزینه ی اجتماعی و اجباری است که در واقع انتقال بخشی از درآمد‌های جامعه به دولت یا بخشی از سود فعالیت‌های اقتصادی است که نصیب دولت می‌شود، زیرا ابزار و امکانات دست یابی به درآمد و سود‌ها را دولت فراهم ساخته ‌است.

عمده درآمد دولت دریافت مالیات است برای هزینه های خدماتی به شهروندان استفاده می شود.

 

سال مالیاتی

سالِ مالیاتی عبارت از یکسال شمسی است که از اول فروردین شروع می‌شود و در پایان اسفند آن سال به پایان می رسد. ولی اشخاص حقوقی که سال مالی آنها به موجب اساسنامه‌شان با سال مالیاتی تطبیق نمی‌کند، ملاک تعیین میزان مالیات، سالِ مالی آن شرکت است .

انواع مالیات

مالیات ها به دو دسته مستقیم و غیر مستقیم تقسیم می شوند:

مالیات مستقیم

1. مالیات بر دارایی

مبنای مالیات بر دارایی، موجودی مالی مؤدی  است. مهم­‌ترین نوع مالیات بر دارایی مالیات بر ارث است. مالیات بر ارث مالیاتی است که از اموال و دارایی‌های شخص که پس از فوت وی باقی می‌ماند، دریافت می‌شود. زمانی که اموال شخص فوت شده قرار است به وراث او منتقل شود، دولت از دارایی و ثروت درحال انتقال مالیات می‌گیرد. میزان مالیات بر ارث مطابق با ماده‌ی ۱۷ قانون مالیات‌های مستقیم تعیین می‌شود که نسبت به اموال مختلف، متفاوت است. به‌عنوان مثال نرخ مالیات بر ارث برای انواع وسایل نقلیه‌ی موتوری ۲ درصد از قیمت وسیله‌ی نقلیه است (قیمت اموال را سازمان امور مالیاتی کشور اعلام می‌کند)

طبق ماده 44 تا 51 قانون مالیات های مستقیم مالیات حق تمبر از طریق الصاق و ابطال تمبر بر اسناد به منظور رسمی شدن آنها، از مودی دریافت می شود.

2. مالیات بر درامد

مالیات بر درآمد اشخاص مهم ترین مالیات انها به شمار می رود که به شرح ذیل می باشد:

3. مالیات بر درآمد املاک

4. مالیات بر درآمد حقوق

5. مالیات بر درآمد مشاغل

6. مالیات بر درامد کشاورزی

7. مالیات بر درامد اشخاص حقوقی

8.مالیات بر درآمدهای اتفاقی

 

مالیات غیر مستقیم

1. مالیات بر واردات

مالیات بر واردات تابع سیاست های وسیع بازرگانی و شرایط اقتصادی کشورها هستند و به غیر از اینکه یکی از راه های درآمدزایی دولت ها هستند، که برای حمایت از صنایع داخلی نیز استفاده می شودمالیات بر واردات ممکن است بر اساس قیمت و ارزش کالاها یا بر اساس ویژگی ها و مشخصات آنها (مانند حجم، وزن و…) تعیین و دریافت شوند. این گونه از مالیات به سه صورت از مودیان وارد کننده دریافت می گردد: حقوق و عوارض گمرکی،  عوارض واردات اتومبیل،  سود بازرگانی

2. مالیات بر مصرف و فروش کالا و خدمات

برخی از کالاهای مصرفی که از مغازه خریداری می شود شامل این نوع مالیات می شود. در واقع فرد بدون این که به طور مستقیم مالیات آن کالای خاص را پرداخت کند هم زمان با پرداخت مبلغ کالای مورد نظر مالیات آن را به فروشنده پرداخت می کند. البته در پرداخت این نوع مالیات همه به طور مساوی آن را پرداخت نمی کنند؛ یعنی اینکه هرشخصی که بیشتر کالایی رو خریداری و استفاده کند مالیات بیشتری  پرداخت می کند.

3. مالیات بر ارزش افزوده

منظور از مالیات بر ارزش افزوده، تفاوت بین کالا و خدمات ارائه‌شده با ارزش کالا و خدمات خریداری‌شده در دوره‌ای معین است. مالیات بر ارزش افزوده، عرضه‌ی کالا‌ها و خدمات و همچنین صادرات و واردات آن‌ها را دربر می گیرد.

 

در این مقاله سعی کردیم مطالبی رو راجع به سطح پایه مالیات در اختیار شما قرار دهیم، امیدواریم مورد استفاده قرار گیرد.

 

ثبت دیدگاه

ایمیل شما منتشر نمی شود.

ثبت دیدگاه

0 دیدگاه