Uncategorized

حسابداری صنعتی چیست؟ مهم ترین وظایف حسابدار صنعتی

حسابداری صنعتی چیست؟ مهم ترین وظایف حسابدار صنعتی

حسابداری شاخه های بسیار زیادی دارد. شما زمانی که رشته حسابداری را به عنوان شغل و حرفه خود انتخاب می کنید بهتر است با گرایش های آن بیشتر آشنا شوید تا بتوانید بهترین انتخاب را در خصوص شغل آینده تان داشته باشید. به همین منظور قصد داریم در ادامه این مطلب به بررسی یکی از مهم ترین گرایش ها و شاخه های حسابداری به نام حسابداری صنعتی بپردازیم. این گرایش را برای شما عزیزان شرح دهیم، وظایف یک حسابدار صنعتی را بررسی کنیم، روش های حسابداری صنعتی را مورد بررسی قرار دهیم و در آخر نیز به اصطلاحات و موارد تخصصی این حوزه بپردازیم. پس اگر شما عزیزان هم به موضوع حسابداری صنعتی علاقه مند هستید در ادامه این مطلب از سایت سپیدان حساب ممتاز همراه ما باشید.

حسابداری صنعتی چیست؟

حسابداری صنعتی یکی از شاخه‌های اصلی در حسابداری است. در حسابداری صنعتی شما عزیزان به عنوان یک حسابدار در واقع وظیفه محاسبه بهای تمام شده محصولات مجموعه، کارخانه یا واحد تولیدی را بر عهده دارید. از مهم ترین کاربرد‌های حسابداری صنعتی می‌توان به مواردی همچون ارزیابی های لازم در جهت ساخت کالاها به منظور کاهش هزینه‌ها و همچنین کنترل موجودی اشاره کرد. همچنین در صورت تخصص داشتن در این گرایش شما وظیفه قیمت گذاری بر روی محصولات را نیز بر عهده خواهید داشت.

در واقع می توان حسابداری صنعتی را یکی از مهم ترین ارکان واحد های تولیدی دانست. حسابداران صنعتی با استفاده از اطلاعاتی که در اختیار دارند، با بررسی، پیش بینی و برآورد هزینه های تولید یک کالا در تعیین قیمت معقولانه و منطقی یک کالا نقش اساسی دارند. در صورت اشتباه در محاسبات ممکن است مجموعه تولیدی با ضررهای مالی سنگینی مواجه شود.

وظایف حسابدار صنعتی چیست؟

مهم ترین وظیفه یک حسابدار صنعتی بررسی هزینه ها، پیش بینی و برآورد هزینه های تولید محصول و قیمت گذاری اصولی بر روی محصول است. اما علاوه بر این وظیفه، یک حسابدار صنعتی وظایف دیگری را نیز بر عهده دارد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت. از جمله مهم ترین وظایف یک حسابدار صنعتی می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • همکاری در برآورد، برنامه ریزی و اجرای برنامه‌ها و همچنین بودجه بندی های سازمان یا مجموعه تولیدی
  • ارائه گزارش های دقیق و طبقه بندی شده مالی برای کمک به تصمیم گیری هیئت مدیره و ارائه این گزارشات
  • برنامه ریزی و اجرای راهکارهایی که هزینه های نهایی تولید را کاهش دهد
  • تعیین ارزش موجودی های بخش های مختلف سازمان با هدف برآورد هزینه و تعیین هرچه بهتر قیمت کالاها و محصولات
  • بررسی میزان سود به دست آمده سازمان بر اساس میزان فروش و هزینه های انجام شده

روش های حسابداری صنعتی چیست؟ بهترین روش های هزینه یابی

همانطور که پیش تر اشاره کردیم حسابداران صنعتی وظیفه مهم هزینه یابی و قیمت گذاری بر روی محصولات را بر عهده دارند. به همین منظور روش های مختلفی برای هزینه یابی در سازمان و واحد تولید ابداع شده است. شما عزیزان می توانید برای هزینه یابی از هریک از این روش ها بر اساس نیاز سازمان و نوع فعالیت و بهینه بودن آن استفاده کنید. روش های حسابداری صنعتی و روش های هزینه یابی شامل موارد زیر می شود:

هزینه یابی جذبی

کلیه هزینه‌های واحد تولید مانند مواد مستقیم ـ دستمزد مستقیم پرسنل و کارگرها، سربار متغیر ساخت، سربار ثابت ساخت،‌ در بهای تمام شده موجودی کالای در جریان ساخت بررسی و منظور می‌گردد. به این روش از هزینه یابی در حسابداری صنعتی هزینه یابی جذبی می گوییم.

هزینه یابی مستقیم یا متغیر

متناسب با  میزان تولید، هزینه های تولید یک محصول دچار تغییرات زیادی می شود و هنگامی که در پایان هر دوره هزینه هایی به طور مستقیم به محصولات و کالاهایی که در حال تولید هستند و بهای تمام شده آنها افزوده می شود، از روش هزینه یابی مستقیم یا نهایی استفاده می شود.

هزینه یابی برآوردی یا تخمینی

اگر سازمان شما برای تولید یک محصول یا کالا قصد همکاری یا بستن پیمان با یک سازمان دیگر را داشته باشد؛ هزینه ها پیش از موعد بسته شدن قرارداد به صورت تخمینی محاسبه می شوند. به این نوع از هزینه یابی در حسابدای صنعتی هزینه یابی برآوردی یا تخمینی گفته می شود. در صورتی که هزینه های تخمینی شما به عدد واقعی نزدیک نباشد ممکن است، سازمان ضررهای مالی سنگینی را متحمل شود.

هزینه یابی مرحله ای

برخی از سازمان ها و واحدهای تولید هستند که فعالیت تولید در این سازمان ها به صورت چند مرحله ای است. به این صورت که یک بخش از فرآیند تولید انجام می شود سپس واحد دیگر یا سازمان دیگر که با سازمان شما همکاری دارد، فرآیند تولید را تکمیل می کند. در این نوع از واحد های تولیدی که از جمله آنها می توان به واحد های تولیدی نساجی و پتروشیمی اشاره کرد؛ از روش هزینه یابی مرحله ای استفاده می کنند.

هزینه یابی استاندارد

یکی از روش هایی که در واحد های صنعتی از آن برای هزینه یابی. در رشته حسابداری صنعتی استفاده می شود. هزینه یابی استاندارد است. در این روش از هزینه یابی پس از انجام تولید و فروش اولیه حسابدار وظیفه دارد. دلیل مغایرت هزینه های از قبل پیش بینی می شود. هزینه های را بررسی کند. دلیل این عدم مغایرت را پیدا کرده و این دلیل را طی یک گزارش به هیئت مدیره مجموعه تولیدی یا سازمان ارائه دهد.

انواع هزینه در حسابداری صنعتی

در حسابداری صنعتی هزینه ها به سه دسته زیر تقسیم می شوند:

هزینه های ثابت

این دسته از هزینه ها به حجم تولید هیچ ارتباطی ندارند. مثل هزینه اجاره کارگاه یا اتبار و همچنین حقوق کارکنان و پرسنل نیز از جمله هزینه های ثابت یک سازمان هستند.

هزینه های متغیر

هزینه های متغیر در حسابداری صنعتی به هزینه هایی می گویند که به صورت مستقیم با تولید و حجم تولید ارتباط دارند. ممکن است بر اساس حجم تولید تغییر پیدا کنند. به عنوان مثال از جمله این هزینه ها می توان به باربری محصولات، مواد اولیه و مواردی از این قبیل اشاره کرد.

هزینه های نیمه متغیر

هزینه های نیمه متغیر هزینه هایی هستند که به صورت غیر مستقیم با حجم تولید درارتباط است. به عنوان مثال هزینه دستمزد پرسنلی که بر اساس میزان تولید حقوق یا پورسانت دریافت می کنند جزو هزینه های نیمه متغیر هستند. هزینه های آب، برق و گاز و مواردی از این دست نیز جزو دسته هزینه های نیمه متغیر قرار می گیرند.

کلام پایانی

در این مقاله از سایت سپیدان حساب ممتاز به بررسی یکی از مهم ترین گرایش های حسابداری به نام حسابداری صنعتی پرداختیم. شما عزیزان اگر قصد فعالیت در حوزه حسابداری صنعتی را دارید باید به روش های هزینه یابی و قیمت گذاری بر روی محصولات به خوبی مسلط شوید. همچنین استفاده از نرم افزارهای حسابداری یکی از مهم ترین مهارت هایی است که باید بیاموزید. به همین منظور نرم افزار سپیدار یکی از بهترین نرم افزارهای موجود در بازار است که می توانید از آن استفاده کنید. اگر قصد یادگیری و یا خرید این نرم افزار را دارید می توانید با تیم پشتیبانی ما تماس بگیرید. شما علاوه بر مشاوره رایگان می توانید از دمو رایگان نرم افزار نیز بهره مند شوید.

از اینکه تا انتهای این مطلب همراه ما بودید از شما عزیزان کمال تشکر را داریم.

ثبت دیدگاه

ایمیل شما منتشر نمی شود.

ثبت دیدگاه

0 دیدگاه